ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

България става съучастник в кампанията на Турция за международно признаване на Северен Кипър.

28.08.2010

Това, което Турция не успя да постигне в продължение на 36 години след окупацията на Северен Кипър, е на път да стане реалност в гр. Белоградчик, където от 1 до 6 септември т.г. ще се проведе 13 Балканския шампионат по ориентиране. На 26 август Анадолската агенция разпространи съобщението, че за първи път наложеното на Северен Кипър ембарго за участие в международни спортни прояви ще бъде нарушено и така измислената държава ще започне да излиза от изолацията. Информацията почива на казаното от Мехмет Генч - председател на Федерацията по ориентиране. Според думите му, цитирани от турската агенция, въпроса за самостоятелното участие на отбора на Северен Кипър е бил обсъден на съвещанието на представителите на Балканските страни, проведено през м.март 2010г. в Турция и там бил направен първия "пробив". Генч съвсем откровено признал, че става дума за принципно решение, тъй като било много лесно севернокипърските състезатели да бъдат включени в състава на Турция и пак да участват, но не под знамето на така нар. "Севернокипърска Турска република". Желанието било техния отбор да се съревновава "със собствените си крака и очи и с националното знаме, при равни условия редом с другите Балкански страни". Всички пречки били преодолени и връщане назад нямало да има. Генч бил много щастлив, защото досега на севернокипърските спортисти били налагани забрани за участие в международни състезания и неговата Федерация не се интересувала от мнението на Външното министерство ( не става ясно за кое МВнР говори Генч - турското или това на Северен Кипър ). За неговата Федерация политическата страна на казуса била без значение и те нямало да се съобразяват с ничие мнение. Все пак Генч имал известни притеснения, защото не знаел какви реакции може да се получат, след като се развее знамето на Северен Кипър. Имало много примери, когато дори идването на чужд артист в Северен Кипър предизвиквало съпротива и опити той да бъде принуден да се откаже от планираната изява. Тъй като общината на Белоградчик е съорганизатор на първенството, полезно ще бъде да споменем, че в началото на м. юли т.г. кметът Емил Цанков беше поканен на тридневно "делово" посещение в гр. Гюре ( окръг Чанаккале ) и беше посрещнат с изключителна "щедрост" от своя колега Кямил Сака. Двамата кметове (на снимката) подписаха Договор за сътрудничество ( побратимяване ) в областта на туризма, малките и средните предприятия, образованието и културата, опазването на околната среда и други. През тази есен предстои гостуване на Сака в Белоградчик. Дали пък "сътрудничеството" в туризма няма отношение към дисциплината "туристическо ориентиране" и дали на г-н Емил Цанков като домакин на Балканския шампионат не му е било подсказано да окаже пълно съдействие за участието на отбора на Северен Кипър ? Интересно е също така да научим знае ли нашето МВнР за "неполитическия пробив" на ембаргото и има ли някаква преписка по този въпрос с община Белоградчик.

2

2

5

5

Икономически мерки за стимулиране на раждаемостта сред българското население

Икономически мерки за стимулиране на раждаемостта сред българското население
Семинар на тема "Демографска катастрофа в България - параметри, фактори, противодействия" лектор Явор Арсов гр. Русе 11.06.2010г.

Бъдеще за децата на България

Бъдеще за децата на България
Семинар на тема "Демографска катастрофа в България - параметри, фактори, противодействия" лектор Анна Андреева гр. Русе 12.06.2010г.

Съвременни аспекти на етническия баланс в България

Съвременни аспекти на етническия баланс в България
Семинар на тема "Демографска катастрофа в България - параметри, фактори, противодействия" лектор Костадин Костадинов гр. Русе 12.06.2010г.

133 години от най-ожесточените боеве на Шипка

133 години от най-ожесточените боеве на Шипка
На днешния ден преди 133 години се провеждат най-тежките боеве на Шипка. Тридневната отбрана на Прохода е една от най-героичните и решаващи битки в Руско-турската освободителна война.

Страсбург осъди Турция за престъпната й политика

Страсбург осъди Турция за престъпната й политика
В Турция са нарушени правото на живот и неговата защита, няма свобода на словото. Това отсъди Европейския съд за правата на човека по делото с убития през 2007 г. арменски журналист Хрант Динк.

Европейски ден на жертвите на тоталитаризма

Европейски ден на жертвите на тоталитаризма
Европа днес почита паметта на всички хора, станали жертва на различните тоталитарни режими по света. В България денят премина незабелязано.

В демографска криза сме - населението на България се топи

В демографска криза сме - населението на България се топи
С всяка изминала година населението на България се топи, въпреки че се раждат повече деца през последните 10 години. Официалната статистика сочи, че страната ни не е достигнала население от осем милиона души. В събота от 18:30 часа по ТВ СКАТ може да гледате четвъртата част на документалната поредица от научния семинар на тема "Демографската

Опасни лъчения и липса на държавен контрол

Опасни лъчения и липса на държавен контрол
Липсата на контрол от страна на държавата развързва ръцете на мобилните оператори. Вредните излъчвания на техните антени беше тема на обсъждане в предаването „От упор” по ТВ СКАТ. Някои от съоръженията дори са поставени в близост до детски градини. Наглостта на държавата стигна до там, че в същия квартал в Димитровград днес беше монтирана още една