ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Фондацията "Хрант Динк" почете паметта на своя патрон с раздаване на едноименните награди.

16.09.2010

Ако не беше изпълнена поръчаната от турската държава смъртна присъда, на 15 септември големият хуманист, журналист и правозащитник Хрант Динк щеше да навърши 56 години. Той беше екзекутиран на 19.01.2007г., а палача - турската държава - беше осъден преди дни от Европейския съд за правата на човека. За да почетат паметта на този, който победи посмъртно престъпната и все още неосъдена за всичките си деяния през вековете турска държавна политика, в концертната зала "Джемал Решит Рей" в Истанбул се събраха стотици представители на турския културен и интелектуален елит. Сред тях бяха известните журналисти Дженгиз Чандар и Хасан Джемал, оперната певица и филмова звезда Ляле Мансур, депутатът от Партията на мира и демокрацията Уфук Урас, френският евродепутат Даниел Кон - Бенди, председателят на Комисията за правата на човека в Меджлиса проф. Зафер Юскюл и др. Рожденият ден и решението на Съда в Страсбург бяха отбелязани с церемония по раздаването за втори пореден път на годишните награди "Хрант Динк". Едната от тях остава в Турция и с нея беше удостоено движението "Отказ и съпротива по съвест", което вече 20 години разобличава националистическата политика на нетърпимост на държавата и нейната милитаристична доктрина на преследване и насилие срещу "другите". Писателката Адалет Агаоглу - доайен на турската литература и член на журито - връчи наградата на Мехмет Тархан, представител на движението. Международната награда беше връчена на прочутия испански съдия Балтазар Гарзон, който разби в началото на 90-те години на м.в. турската наркомафия. В благодарственото си слово гостът подчерта, че "свободното слово и демократичният печат са най-важните и отличителни характеристики за напредъка на обществото и държавата и доколко те са в състояние да гарантират живота на своите граждани. Справедливостта, равенството пред закона и личната свобода зависят преди всичко от обективността и самостоятелността в работата на съдилищата. Не такъв е случая със съдебната система в Турция, която се покри с позорно петно при разследването на убийството на Хрант Динк. Историята на човечеството е пълна с примери за безнаказаност на престъпленията, и тази практика се е утвърдила като водещ принцип в държавната политика. Тази практика присъства в политиката на отричане на извършения геноцид от турската държава." На церемонията присъстваха вдовицата Ракел Динк и Фетхийе Четин - адвокат, която, заедно с другите адвокати на семейство Динк, заведе и спечели делото в Страсбург срещу държавния тероризъм и античовешката политика на Турция.

2

2

5

5

Поклон пред българските жертви на протурския тероризъм

Поклон пред българските жертви на протурския тероризъм
На международният ден за борба с тероризма телевизия СКАТ почете жертвите на протурския тероризъм. Това стана на гара Буново, където турските терористи са убили невинни жени и деца.

Русия почете паметта на жертвите на тероризма

Русия почете паметта на жертвите на тероризма
Русия почете паметта на жертвите на световния тероризъм с Литургия в московски храм. На събитието присъства американският посланик в страната и други официални лица.

Световен тероризъм

Световен тероризъм
Мюсюлманският фундаментализъм и тероризъм предизвикаха смъртта на хиляди невинни на 11 септември 2001 година в Съединените щати. България също дава жертви убити в други атентати . Ислямските фанатици се превръщат във все по-сериозна заплаха за цивилизацията.

9 години след 11 септември

9 години след 11 септември
Пастор Тери Джоунс пристигна в Ню Йорк. Все още не е ясно дали ще изгори корана, но Джоунс обясни посещението си с желанието да се срещне с имама, който иска да строи ислямски център недалеч от мястото на атентатите от 11 септември 2001 г.

Живот в разруха

Живот в разруха
Десетки семейства от Слънчев бряг са готови на гражданско неподчинение заради разбитите улици и тротоари в курорта. Те са направили подписка да общинския съвет и настояват спешно да се отделят пари за ремонт на инфраструстурата.

Последици от бурята

Последици от бурята
Бурята нанесе щети в Бургас. Жилищна кооперация остана без изолация. Силният вятър изкърти част от облицовката на фасадата. Тя е паднала от няколко метра височина, но за щастие няма пострадали

Военните си присвоиха минерален басейн

Военните си присвоиха минерален басейн
Военни заграбиха минерален басейн в курорта "Свети свети Константин и Елена" край Варна. Забраната за достъп до лековитата вода е на началника на "Военни клубове - северо-изток" Иван Станев. Той обаче упорито се укрива от ТВ СКАТ, защото не може да обоснове дискриминационната си заповед. Репортаж на Георги

Няма да има забавачница за 5 годишните

Няма да има забавачница за 5 годишните
Няма да има забавачници за пет годишните в кърджалийски регион тази година. Общините не са готови с базата, в която да се учат децата. Според специалисти обаче посещението на забавачница е много важно за децата, които живеят в смесените