ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Обсъждането на спорни въпроси между България и Турция се отлага

27.03.2009

За турското настояване за водоподаване от река Резовска трябва да се отбележи, че то е крайно неизгодно за България от всяка гледна точка, вкл. и екологична(и то съвсем не на последно място). Редица експертизи, в това число и на турски природозащитници по проекта "Странджански реки"(Йълдъз) доказват абсурдността на турската идея. Нещо повече, "хуманитарната струна" в турското предложение звучи фалшиво и неискрено и се разминава с други факти, почти неизвестни у нас. Въпросът с водното осигуряване на Истанбул в по-далечна перспектива, залегнал като мотив в турската позиция, е бил подробно обсъждан по време на специализираната конференция за управлението на водните източници и за проблемите на водоснабдяването на градовете, проведена в средата на юни 2008г. в Истанбул. При откриването на конференцията Джунейт Герек - зам.-генерален секретар на Световния воден форум(петата годишна редовна сесия на този Форум се проведе през м.март 2009г. също в Истанбул) и директор на Областната служба "Държавно водно стопанство, язовири и напояване" заявил, че 40 на сто от населението на града живее в Азиатската(Източната) част,а 60 на сто в Европейската(Западната). Според думите му,с реализирането на проекта за изграждане на язовира "МЕЛЕН" 55 процента от нуждите за питейна и битова вода в Азиатската част и 45 процента от общата консумация в Европейската част ще бъдат задоволени от капацитета на въпросния водоем. Предвидено било от язовира ежегодно да се подават средно по 268 млн.куб.м. вода, което било напълно достатъчно за задоволяване на нарастващото потребление до 2040г., когато населението на Истанбул щяло да достигне 17 млн.души. Сред участниците във форума бил и зам.-директора по планирането на инвестициите и перспективното развитие на израелската фирма "АРИСОН" Ран Кадем, която е главният кандидат за участие като изпълнител, съвместно с турски предприемачи,на проекта "Мелен"

Съществуват редица индикации и данни,които навеждат на мисълта,че истинската причина за огромния интерес на Турция към двата водни проекта с България се крие в необходимостта от алтернативно и гарантирано посрещане на водните потребности на многобройните военни стопанства, гарнизони и поделения в източна Тракия от състава на Първа Турска армия, конкретно в Кешан, Чорлу, Бабаески, Лозенград и Сарай.
Съдбата на българската болница беше едностранно и ултимативно решена на 22.04.1991г. когато се състоя официалната церемония по случай откриването й под името "Тюркие Газетеси Хастанеси" (Болницата на вестник "Тюркие"(Преди това тя е била собственост на вакъфа(религиозна фондация)"Беязът" и след ремонт и реставрация сградата е приспособена за болница с 60 легла, 4 операционни блока,поликлиника,служба "Спешна помощ" родилно отделение и общо 110 души персонал. При откриването на новата-стара болница, намираща се на адрес: квартал Шишли, бул. "Дарюладжезе" ул."Надиде" №7, са присъствали Министър-председателят Йълдъръм Акбулут,Семра Йозал-съпруга на Президента Тургут Йозал, министри, депутати, бизнесмени, общественици и представители на печатните и електронните медии. По силата на турското търговско право и на закона за вакъфите,собственик на болницата е Президента на ислямския холдинг "Ихляс" д-р Енвер Йорен, а в-к Тюркие е част от медийнотърговската група на холдинга заедно с ТВ канал TGRT и информационната агенция IHA.
Като любопитна за някои,и като предизвикваща сериозни изводи за други подробност е фактът, че болницата се ползва от МИТ(Националната Разузнавателна Служба(за някои по-особени услуги, вкл.за секретното лечение на ранения чеченски полеви командир на терористично-подривно формирование Салман Радуев.
След проведените по дипломатически път взаимни консултации беше постигната принципна договореност в рамките на Смесената Комисия да бъдат конструирани 4 работни групи от предста вители на двете страни,които да бъдат опълномощени на експертно ниво да започнат обсъждане то на въпросите,предмет на Смесената Комисия.Съгласно предварително постигнатото съгласие, предвижда се на предстоящата в средата на април първа среща на двете делегации,водени от съответните Зам.министри,да бъдат тематично обособени следните работни групи;
1.За обсъждане на пакета от имуществени и социални въпроси.
2.По изпълнението на проекта,,Горна Арда,,делото срещу България за 75 млн.дол.,заведено в Международния Търговски арбитраж в Женева от Джейлан холдинг и турските предложения за язо вира и водоподаването от р.Резовска.
3.По някои консулски и гранични проблеми,свързани с визовите улеснения за турски граждани, притежаващи т. нар. "зелени паспорти" увеличаване на квотата за броя на временно пребиваващите у нас турски работници и техници,новата корекция на границата при устието на р.Резовска
4.По проблемите,предизвикани от пиратското и нерегламентирано съгласно международните стандарти и норми радиочестотно излъчване от турски предаватели и смущенията от тяхната работа върху чистотата и качеството на радиоефира по българското Черноморско крайбрежие.
Очаква се първата среща в Акара да посвети времето си изцяло на процедурни и организационно-технически въпроси и да бъде приет общ план-график(програма(за работа до края на т.г. Възможно е броят на въпросните работни групи да бъде променен на самата среща и да бъдат включени и други въпроси от взаимен интерес.Не бива да се очакват каквито и да е конкретни резултати по решаването на някакъв отделен въпрос от общия пакет спорни и нерешени проблеми.
Очертават се изключително сложни и продължителни разговори заради натрупаните с годините нерешени и винаги отбягвани и отлагани за по-добро време въпроси,които сега се мултиплицират с настъпилите промени,нови законови процедури и не на последно място-плашилото на световната икономическа и финансова криза.Турция ще бъде особено внимателна и неотстъпчива що се отнася до пакета от имуществени и социални проблеми,защото,от една страна,те са свър зани директно или косвено с близката политическа и военна история на страната (една много чувствителна и дразнеща тема),и от друга страна Турция има едно наум,че подхода и решаването на тези проблеми с България могат да останат като правна практика и като прецедент,които да работят срещу Турция при бъдещи възможни претенции и от други държави.

2

2

5

5

Село Драгановци поиска от АТАКА работа и сигурност

Село Драгановци поиска от АТАКА работа и сигурност

Декларация срещу решението на ОбС

Декларация срещу решението на ОбС
Партия АТАКА, Съюзът на свободните писатели и други организации осъдиха действията на Бургаския общински съвет, който излезе с декларация срещу телевизия СКАТ. Това е опит да се затвори устата на неудобна за управляващите медия – смятат

АТАКА почете деня на Тракия

АТАКА почете деня на Тракия
Днес е денят на Тракия. Паметникът на българския войн в Бургас беше отрупан с цветя.поднсоха ги общинските съветници от партия АТАКА.

Почетоха паметта на загиналите в Одринската епопея

Почетоха паметта на загиналите в Одринската епопея
Местната власт в Свиленград не почете героите от Одрин. На паметника в града цветя поднесоха представители на телевизия СКАТ.

96 години от превземането на Одрин

96 години от превземането на Одрин
Одринската крепост пада на днешния ден преди 96 години. Тя не може да устои на българския боен дух. За първи път във военните действия участва и жена - военен пилот.

Незаконни рекламни табели грозят бургаските улици

Незаконни рекламни табели грозят бургаските улици
Незаконни рекламни табели продължават да загрозяват бургас.това обаче е само единият проблем. Много от паната са опасни за пешеходците.

Изгониха Ивайло Зартов от офиса му

Изгониха Ивайло Зартов от офиса му
Скандалният бизнесмен Ивайло Зартов беше изгонен от офисите си в Бургас. Причината - от половин година той не си е плащал наемите.

Продължава изсичането на дървета

Продължава изсичането на дървета
Въпреки протестите продължава изсичането на дървета в Бургас. Еко - оргаанизации внесоха жалба в административния съд. Те настояват кметът на града да спре изсичането на дървета. И днес обаче на улица “Цар Симеон” сякоха