ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Обама ядоса Дирекцията по религиозните въпроси към МС на Турция

08.04.2009

Протоколна грешка или съзнателна демонстрация на привилегия и предпочитание? Този въпрос занимава днес турските коментатори по повод срещите на Президента Обама с духовните водачи на различните вероизповедания в Турция.За ръководството на Дирекцията по религиозните въпроси (ДРВ) обаче няма съмнение,че вниманието и особеното отношение на Барак Обама към начина на организиране и провеждането на специална отделна среща с Гръцкия (Вселенския) Патриарх Вартоломей е проява на нетактичност и се възприема като фаворизиране на една отделна религиозна общност в Турция за сметка на останалите. В тази връзка Зам.-председателят на ДРВ Мехмет Гьормез направил официално изявление, в което не скрива своето разочарование и недоумение от променената досегашна протоколна практика,съгласно която всички гостуващи държавни ръководители са провеждали само една обща среща с лидерите на признатите вероизповедания.Оставаме с чувството,че Обама и Патриарха е трябвало да си кажат нещо, което да остане скрито за другите участници в предварително договорената като "съвместна", на"равни между равни" среща, без да се отдава предпочитание на който и да е между тях. Така се нарушава принципа на равнопоставеност и на еднакво зачитане на всички религии, заявил Гьормез. Интересен е коментарът на Зам.-генералният председател на главната опозиционна партия в турския Парламент Онур Йоймен. Според него,гафът можело да се обясни като резултат от външен политически натиск с цел спешното решаване на важни за Патриаршията въпроси, което било обидно за Турция и нанасяло вреда върху имиджа на САЩ сред турския народ. Наблюдателите припомнят,че при посещението си в Турция през 2004г.бившият Президент на САЩ Джордж Буш беше провел разговор едновременно с Председателя на ДРВ Али Бардакоглу и Вселенския Патриарх Вартоломей. Срещата на Обама с Вартоломей,продължила 15 мин.,била организирана преди срещата му с останалите религиозни лидери и на която били поканени Истанбулският мюфтия Мустафа Чааръджъ, лидерът на еврейската религиозна общност Исхак Халева, Зам.-Патриархът на арменската църква в Турция Арам Атешиян и Митрополитът на сурианската общност Юсуф Четин. След срещата на Обама с Вартоломей представителят на Гръцката православна църква в САЩ Александър Карлуцос споделил,че Гръцкият Патриарх благодарил на Президента Обама за отправения от него призив за "повече религиозна свобода,търпимост и толерантност" по време на речта му в Меджлиса, а така също и заради изразената категорична подкрепа на САЩ за членството на Турция в ЕС. В отговор Обама повторил изразеното пред турските депутати свое мнение и решимост да работи за "установяване и налагане на религиозните свободи като неотменимо законно право на всички народи по света".

2

2

5

5

Отвлеченият кораб не се е движил в конвой край Сомалия

Отвлеченият кораб не се е движил в конвой край Сомалия
На кораба “Маласпина касъл” има 16 български моряци. По неофциална информация капитанът и боцманът са от Варна, а петима души са от Бургас.

Откриха горски пункт за видеонаблюдение

Откриха горски пункт за видеонаблюдение
Откриха горски пункт за видео-наблюдение в месността “Босна” край Малко Търново. Председателят на Държавната агенция по горите използва ситуацията за самореклама.

ВАС отложи делото за незаконната борса

ВАС отложи делото за незаконната борса
Висшият административен съд днес трябваше да гледа делото по същество срещу незаконната зеленчукова борса в Бургас. Магистратите обаче отложиха делото.

Животновъдите отново на протест

Животновъдите отново на протест
Животновъди протестират в различни части на страната. В кърджалийски регион 90 процента от хората се препитават като отглеждат животни. Заради лошата държавна политика сега те са на ръба на оцеляването. И фермери от бургаски регион се готвят за протести. Те едва успяват да погасят задълженията си към банките. Много от тях са пред

Лазарки гостуваха на телевизия СКАТ

Лазарки гостуваха на телевизия СКАТ
Великденско настроение завладя телевизия СКАТ. Донесоха го лазарки от детска градина “Златното ключе” в Бургас. Те наричаха за здраве и успехи на медията.

Паркингът пред храм "Св. Св Кирил и Методий" е отново със свободен достъп

Паркингът пред храм "Св. Св Кирил и Методий" е отново със свободен достъп
Паркингът на бургаския площад “Свети Свети Кирил и Методий” вече е безплатен и достъпен за пешеходци. Така общината изпълни решението на Общинския съвет.

Маси на тротоара само ако кафенето няма задължения

Маси на тротоара само ако кафенето няма задължения
Разрешение за маси пред кафенетата в Бургас ще се дават само на търговци, които нямат задължения към общината от неплатени наеми и глоби. Точно затова комисията по временните обекти днес не разгледа някои от

Морската градина се превърна във военна зона

Морската градина се превърна във военна зона
Морската градина в Бургас е на път да се превърне във военна зона. Причината е, че все повече вандали се опитват да я рушат. Според много хора необходимо е дори да се сложат камери за