Тази телевизия работи с грижа за България
Начало Предавания НФСБ Филми Музика Новини Програма Реклама За нас Сателитно покритие
Делегация на Родопски кметове - български мюсюлмани в Турция
Делегация на Родопски кметове - български мюсюлмани в Турция11.04.2009г.
Според информация на сайта lpghaber.com, на 5 и 6 март 2009 г. голяма делегация от кметове на общини от различни краища на Родопите и от представители на граждански сдружения посетила областния център Маниса по покана на валията на града Джелялеттин Гювенч. Визитата била в отговор на осъщественото от валията и придружаващите го лица посещение в Родопите по време на празника Рамазан през 2008г. Делегацията била приета от валията Гювенч в неговия кабинет в сградата на Областната управа.
На срещата присъствали също така и специално поканените за случая ръководители на Дружеството на Балканските изселници в града начело с неговия председател Мустафа Кадер.
В състава на българската група били включени следните длъжностни лица:
1.Хайри Ибрахимбашев,кмет на Чепинци-ръководител на делегацията;
2.Ахмет Хутев,председател на Областната организация на ДПС в Смолян;
3.Фехми Демиров,Главен секретар на Родопското етническо дружество;
4.Мехмет Асан Карамолла,кмет на Сърница;
5.Салих Али Осман Фезиал,бизнесмен;
6.Мехмет Салиев Кавунски,кмет на Побит камък;
7.Реджеп Мусов Скендеров,кмет на Медени поляни;
8.Салих Бозов,председател на Сдружението за етнокултурен обмен в Родопите(СЕКОР), автор на книгите "В името на името", посветена на борбите на населението в Родопите за запазване на мюсюлманските имена на помаците, и "Под стряха с много гнезда ", описваща живота в Турция на изселниците от България.
В словото си при откриването на срещата кметът на Чепинци изразил своята и на цялата делегация благодарност и гордост, че са имали честта да бъдат уважени от валията Гювенч при неговата визита в България през 2008 г. Общото желание на всички кметове било да се търсят пътища за установяване на връзки с представители на турските власти и срещата им с валията на Маниса създала такава възможност, което много ги радвало. Според Ибрахимбашев, целта на тяхното посещение в Турция била положеното вече начало да укрепва и да се развива. Като важен момент в двустранното сътрудничество кметът посочил побратимяването на Чепинци с градчето Караачлъ. Полагали усилия за развитие на бизнес-контактите и в тази връзка имали програма за подготовка и провеждане в близките месеци на среща между регионални представители на деловите среди от Родопите и област Маниса. На празненствата и различни други мероприятия, проведени през 2008 г., били поканени и присъствали голям брой гости от Турция и други страни. Хайри Ибрахимбашев завършил изказването си с покана към валията Гювенч да удостои с присъствието си още веднаж честването на празника Курбан през т.г., подготовката за което вече била започнала. В отговор валията на Маниса изразил своето задоволство от факта,че има възможност да посрещне и да се види отново с приятелите си, на които е гостувал през м.г. Върнал се в Турция с незабравими спомени и с отлични впечатления от проявеното към него внимание и оказаното гостоприемство. Бил обнадежден и окуражен от видяното у нас, като вниманието му било привлечено от силното единство на "нашите хора там". На самото място, при разговорите си с местните жители, той се убедил с очите си, че каквото е за него Анадола, със същата близост и прилика възприемал и земите в Родопите, които успял да посети. На тези земи ние донесохме и оставихме в продължение на 500 години нашата култура, нашата цивилизация, нашите традиции, нашата човечност и нашето братство, и ние още сме там, има ни още по тези земи. Ние всички заедно имаме еднакви отговорности и сериозни задължения,които следва да преодоляваме, което е възможно само ако се развиват отношенията с Турция.
Когато се завърнах в Турция, заявил по-нататък в словото си валията, веднага проведох редица разговори с много бизнесмени и с отговорни функционери от различни държавни ведомства,на които обсъдихме начините как да станем по-близки с нашите приятели в България и какво още може да се направи в тази насока. Но и вие, въпреки трудните условия, трябва да работите по-активно за укрепването и разширяването на двустранните връзки, посъветвал своите гости валията Гювенч. Той благодарил за получената покана и обещал, че ако планираните инициативи бъдат проведени през летните месеци, той на всяка цена щял да уважи поканата.
На раздяла двете делегации си разменили сувенири и битови подаръци, характерни за традиционните ръчни занаяти в Родопите и в Маниса.
В момента по СКАТ
23:00 - Класически концерт
 
Следва ...
00:00 - Новини. Прогноза за времето/повторение/
Още новини
България Балкани НФСБ СКАТ Свят
Архив
юни
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930