ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Делегация на Родопски кметове - български мюсюлмани в Турция

11.04.2009

Според информация на сайта lpghaber.com, на 5 и 6 март 2009 г. голяма делегация от кметове на общини от различни краища на Родопите и от представители на граждански сдружения посетила областния център Маниса по покана на валията на града Джелялеттин Гювенч. Визитата била в отговор на осъщественото от валията и придружаващите го лица посещение в Родопите по време на празника Рамазан през 2008г. Делегацията била приета от валията Гювенч в неговия кабинет в сградата на Областната управа.

На срещата присъствали също така и специално поканените за случая ръководители на Дружеството на Балканските изселници в града начело с неговия председател Мустафа Кадер.
В състава на българската група били включени следните длъжностни лица:
1.Хайри Ибрахимбашев,кмет на Чепинци-ръководител на делегацията;
2.Ахмет Хутев,председател на Областната организация на ДПС в Смолян;
3.Фехми Демиров,Главен секретар на Родопското етническо дружество;
4.Мехмет Асан Карамолла,кмет на Сърница;
5.Салих Али Осман Фезиал,бизнесмен;
6.Мехмет Салиев Кавунски,кмет на Побит камък;
7.Реджеп Мусов Скендеров,кмет на Медени поляни;
8.Салих Бозов,председател на Сдружението за етнокултурен обмен в Родопите(СЕКОР), автор на книгите "В името на името", посветена на борбите на населението в Родопите за запазване на мюсюлманските имена на помаците, и "Под стряха с много гнезда ", описваща живота в Турция на изселниците от България.
В словото си при откриването на срещата кметът на Чепинци изразил своята и на цялата делегация благодарност и гордост, че са имали честта да бъдат уважени от валията Гювенч при неговата визита в България през 2008 г. Общото желание на всички кметове било да се търсят пътища за установяване на връзки с представители на турските власти и срещата им с валията на Маниса създала такава възможност, което много ги радвало. Според Ибрахимбашев, целта на тяхното посещение в Турция била положеното вече начало да укрепва и да се развива. Като важен момент в двустранното сътрудничество кметът посочил побратимяването на Чепинци с градчето Караачлъ. Полагали усилия за развитие на бизнес-контактите и в тази връзка имали програма за подготовка и провеждане в близките месеци на среща между регионални представители на деловите среди от Родопите и област Маниса. На празненствата и различни други мероприятия, проведени през 2008 г., били поканени и присъствали голям брой гости от Турция и други страни. Хайри Ибрахимбашев завършил изказването си с покана към валията Гювенч да удостои с присъствието си още веднаж честването на празника Курбан през т.г., подготовката за което вече била започнала. В отговор валията на Маниса изразил своето задоволство от факта,че има възможност да посрещне и да се види отново с приятелите си, на които е гостувал през м.г. Върнал се в Турция с незабравими спомени и с отлични впечатления от проявеното към него внимание и оказаното гостоприемство. Бил обнадежден и окуражен от видяното у нас, като вниманието му било привлечено от силното единство на "нашите хора там". На самото място, при разговорите си с местните жители, той се убедил с очите си, че каквото е за него Анадола, със същата близост и прилика възприемал и земите в Родопите, които успял да посети. На тези земи ние донесохме и оставихме в продължение на 500 години нашата култура, нашата цивилизация, нашите традиции, нашата човечност и нашето братство, и ние още сме там, има ни още по тези земи. Ние всички заедно имаме еднакви отговорности и сериозни задължения,които следва да преодоляваме, което е възможно само ако се развиват отношенията с Турция.
Когато се завърнах в Турция, заявил по-нататък в словото си валията, веднага проведох редица разговори с много бизнесмени и с отговорни функционери от различни държавни ведомства,на които обсъдихме начините как да станем по-близки с нашите приятели в България и какво още може да се направи в тази насока. Но и вие, въпреки трудните условия, трябва да работите по-активно за укрепването и разширяването на двустранните връзки, посъветвал своите гости валията Гювенч. Той благодарил за получената покана и обещал, че ако планираните инициативи бъдат проведени през летните месеци, той на всяка цена щял да уважи поканата.
На раздяла двете делегации си разменили сувенири и битови подаръци, характерни за традиционните ръчни занаяти в Родопите и в Маниса.

2

2

5

5

Обама вероятно е поискал по-активно турско военно участие в Афганистан?

Обама вероятно е поискал по-активно турско военно участие в Афганистан?
Според Председателя на Турско-Американския съвет за сътрудничество ATC) Посланик Джеймс Холмс, напълно логично било да се предполага, че по време на визитата си в Турция Барак Обама е поставил пред турските ръководители въпроса за изпращането в Афганистан на бойни подразде ления в състав от 800 до 1000 души,с което Турция щяла да покаже,че споделя

Референдум за петролопровода

Референдум за петролопровода
След Бургас и Созопол и в Поморие ще има референдум относно петролопровода до Александруполис. Местните жители излязоха на протест едва когато научиха, че проектът предвижда част от разтоварването на петрола да става край плажовете им. Бургас подкрепи протеста на хората от Поморие в битката им срещу петролопровода. Протестиращите връчиха на

Намаляват такситата в Кърджали

Намаляват такситата в Кърджали
Все повече кърджалийци не могат да си позволят да се возят на такси. Заради това и броя на жълтите коли рязко намалява през последните месеци. Много таксиджии спряха работа.

Изгорели уреди заради Еон

Изгорели уреди заради Еон
Токов удар унищожи всички електроуреди на семейство от Аксаково. От Еон само установили причината за аварията, но отказали да обезщетят пътерпевшите.

Оглозгаха гората в Странджа, трупите гният

Оглозгаха гората в Странджа, трупите гният
Оглозгаха гората в Странджа. Хиляди декари дървета са изсечени. Вместо дървесината да бъде продадена трупите стоят и гният.

Опожарена кола

Опожарена кола
Лек автомобил изгоря като факла в Бургас. Колата е била опожарена в комплекс “Славейков”. От огъня са засегнати още два автомобила.

Блъснаха възрастна жена пред дома и

Блъснаха възрастна жена пред дома и
74-годишна жена попадна под гумите на микробус. Инцидентът стана в бургаския комплекс “Изгрев”. Възрастната жена пресичала натовареното шосе, когато върху нея връхлетяла колата.

Продължават протестите в Грузия

Продължават протестите в Грузия
Втори ден продължават протестите пред грузинския парламент, настояващи за оставката на президента Михаил Саакашвили. Той обаче заяви, че именно демонстрациите са доказателство за демокрацията в