ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Продължават взаимните опровержения между Турция и Азербайджан.

28.04.2009

В отговор на първите изнесени от страна на Азербайджан данни за предстоящо повишение на цена та на продавания на Турция природен газ, чрез своя Министър на енергетиката Хилми Гюлер Тур ция се опита да опровергае тази информация.Турската реакция беше предназначена както за вът решна, така и за външна "консумация".Трябваше да бъде успокоено турското обществено мнение и главно опозицията в Меджлиса, която и без това е силно мотивирана в критиките си срещу нало жената от САЩ политика на компромиси спрямо Армения.От друга страна неочакваното за Турция разкритие удари по авторитета на правителството в Анкара пред света, защото предприетата от Баку стъпка се тълкува от някои като"предупреждение", а от други- като"санкция" и всичко това се случва в момент, когато отново се разгоряха споровете"за" и "против" проекта "Набуко".Азербай джан обяви, че на първо време може да осигури до 8 млрд.куб.м.газ за "Набуко", а от другите по тенциални доставчици няма никакви сигнали за конкретни цифри като намерение или ангажимент. Може би това е и причината днес Постоянният представител на Турция в ЕС Волкан Бозкър да на прави обстойно изказване в Европейския парламент по време на панел, посветен на енергийната сигурност на Европа след януарската газова криза.Според Бозкър, Турция оставала най-сигурния партньор на Европа чрез безрезервната си подкрепа за реализацията на Набуко.Турция била ес тествения кръстопът на главните енергийни потоци" изток-запад" и гарантирала сигурност в достав ките.По време на разискванията Бозкър бил запитан как тогава трябва да се тълкуват думите на Премиера Ердоган за зависимостта между преговорния процес за членство в ЕС и отношението на Турция към газопровода.Според Бозкър, тези думи били погрешно разбрани и страната му не смес вала политиката с икономиката. Очевидно провокирана от опита на Турция да се измъкне от появилата се нова ситуация по пътя на скалъпени "опровержения", азерската страна директно и без притеснения разкри нови подробности като продължение на заявеното на 26 април.Президентът на SOCAR Рьовнаг Абдул лайев цитира подписаната през 2007г. едногодишна газова спогодба, която вече била изпълнена. Този факт предполагал нови преговори и нова двустранна Спогодба с нови ценови параметри. Абдуллайев изразил недоумението си от "неосведомеността" на своите турски колеги, които били в течение на подготовката за новия кръг разговори след няколко дни в Баку.Президентът на азер ската компания отново повторил казаното на 26 април относно начина за калкулиране на турски те задължения, считано от 15 април т.г.Абдуллайев не скрил факта, че от 2 седмици се водели ин тензивни преговори с Газпром за дългосрочни продажби на азерски газ на Русия.С такава цел Илхам Алиев бил в Москва и това била една от темите на срещата му с Медведев.Русия била склонна да приеме цена, близка до 300 евро за 1000 кубометра.В момента Азербайджан прода вал на Турция газ по цена 120 щ.д. за 1000 куб.м., което било нереално и цената следвало да бъ де "актуализирана".

2

2

5

5

Година затвор за циганина поругал българското знаме в с. Бояджик

Година затвор за циганина поругал българското знаме в с. Бояджик

Сезираха прокуратурата за задържането на екип на СКАТ

Сезираха прокуратурата за задържането на екип на СКАТ
Институциите в България вече са сизирани по скандала с арестуването на наш екип в Моксва. След освобождаването си репортерът Силвия Трендафилова и операторът Иван Банчев продължават журналистическото си разследване в руската

Горяха две таксита в Бургас

Горяха две таксита в Бургас
Две таксита горяха в Бургас. Колите най-вероятно са запалени умишлено. Полицаите са открили до тях бутилка с бензин. Палежите на коли станаха честа практика в града за уреждане на сметки.

Румънци продават вода за дизелово гориво

Румънци продават вода за дизелово гориво
Румънци продадоха вода вместо нафта на шофьори от Царево. Те бяха подмамени от цената - лев и 20 стотинки за литър. Измамата е установена след като двигатели на коли блокираха.

Ученици учат как да използват слънчевата енергия

Ученици учат как да използват слънчевата енергия
Нова и единствена за страната паралелка ще бъде открита в бургаската гимназия по електроника. В нея учениците ще се обучават как се използва слънчевата енергия.

До септември изграждат нова детска градина

До септември изграждат нова детска градина
Първа копка за нова детска градина направиха във Варна. Тя трябва да бъде построена до края на месец септември. Тя е с капацитет 150 деца.

Обновяват манастира "Св. Георги"

Обновяват манастира "Св. Георги"
Манастирът “Свети велико-мъченик Георги” в Поморие се готви за патронния си празник. Той ще посрещне Гергьовден с обновена камбанария.

Засилват контрола по границите заради свинския грип

Засилват контрола по границите заради свинския грип