ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Яшар Якъш:"Турция е слон, който не трябва да се бои от мишката Армения".

05.05.2009

Председателят на Парламентарната комисия за хармонизиране и адаптиране с ЕС и бивш Външен министър на Турция Яшар Якъш дал висока оценка на решението на Ердоган да назначи проф.Да вутоглу на поста Външен министър.На среща с Валията на Бурса Шехабеттин Харпут Якъш изразил своя оптимизъм за ново начало в турската външна политика, което щяло да разкрие широки хори зонти за реално изпълнение на идеите и подходите на новия турски дипломат № 1.Яшар Якъш не скрил радостта си от появилата се възможност двамата да работят координирано като един екип в името на общата цел - успешни преговори с ЕС и членство на страната.По този повод Якъш отпра вил критики към онези среди и медии в Турция, които напоследък били загубили надежда и със своя песимизъм наливали вода в мелницата на противниците на страната в Европа и засилвали техните антитурски настроения.Същите тези среди и медии обръщали прекалено много внимание на това, кой какво казвал против страната, какви велики политици били Саркози и Меркел и как Турция следвало да се съобразява с техните аргументи и послания.Двамата били само преходни фигури и утре, когато щял да "удари часа на Турция за влизане през вратата на ЕС", едва ли някой щял да си спомни, че по наше време е имало политици, противници на Турция, като Саркози и Меркел.Ето защо Турция трябвало да гледа напред, да работи за себе си, а не да обсъжда кой и защо пречи на страната и я принуждава да губи темпо и обществена динамика.В собствения си дом Турция сама трябвало да решава какво предстои да се направи, а не защото така казвали от Брюксел.Пред Тур ция стояли за решаване три важни приоритета: работеща демокрация, независима съдебна система и разграничаване на отговорностите и на влиянието на силовите центрове.Яшар Якъш бил поканен да изнесе доклад пред участниците в конференцията, посветена на бъдещето на турско-арменските отношения и организирана от университета "Улудаа" в Бурса.От думите му, казани преди началото на форума, станало ясно, че Турция не трябва да се притеснява или да се страхува от Армения, кое то било все едно слонът да се бои от мишката.Армения с нейното население от 2,5 млн.души била малка страна, докато Турция имала население от 71 млн.жители.Досегашната политика на Турция била като на слон, който сякаш се страхувал от мишката.Всички предимства и козове били в турски ръце и ако Армения реши да хитрува и да печели време, Турция с притежаваните от нея лостове и възможности винаги била в състояние да върне нещата към старите времена.С тези свои изказва ния Якъш наистина има право да се причислява към екипа на Ахмет Давутоглу и неговата неоосма нистка, пантюркистка и панислямистка външнополитическа концепция.Неслучайно той беше предло жен преди години за поста Генерален секретар на Организацията "Ислямска конференция" и се ползва с огромното доверие на онези американски политически и финансови центрове, които опре делиха на Турция ролята на пилотен модел на управлението на така нар."Умерен ислям с човешко лице".

2

2

5

5

Кървава сватба в Турция

Кървава сватба в Турция
Най-малко 44 души, сред които и 6 деца загинаха след като маскиране мъже откриха стрелба с автоматично оръжие на сватбено тържество в Игоизточна Турция. Властите заявиха, че не става въпрос за теростичен акт, вероятно за стара вражда между

Ремонтират предизборно път

Ремонтират предизборно път
От години шофьори от цялата страна трошат колите си за да достигнат до природната забележителност "Каменната сватба" край Кърджали. Пари за ремонт на разбият път се намериха едва броени седмици преди

Свинската истерия не тревожи варненци

Свинската истерия не тревожи варненци
Истерията около свинския грип обхванала света все още не тревожи варненци. Лекарство за грипа няма, но предприемчиви аптекари са започнали да зарибяват клиентите си имуностимулиращи продукти, които не са доказали своята ефективност при борба с новия вирус за разлика от чесъна - естесвен имуностимулат с хилядолетна репутация. Здравните власти във

Ремонт на учебни заведения

Ремонт на учебни заведения
Община Карнобат ще ремонтира всички училища в града. Част от парите ще дойдат по оперативна програма “Регионално развитие”, а останалите са зложени в бюджета за тази година.

Изграждане на водна инфраструктура

Изграждане на водна инфраструктура
Продължава изграждането на водната инфраструктура на Община Приморско. Вече са построени двете канално помпени станции. Монтират се допълнителните съоръжения.

Истерията "Евровизия" навлиза във финална фаза

Истерията "Евровизия" навлиза във финална фаза

Парче от Светия Кръст в новата църква

Парче от Светия Кръст в новата църква
Парченце от Светия Кръст ще стане собственост на новия православен храм в „Свети Влас”. Дарението е направено от Директора на Националния исторически музей професор Божидар Димитров.

Годишнина от гибелта на Гоце Делчев

Годишнина от гибелта на Гоце Делчев
Днес си спомняме за Гоце Делчев - водачът на вътрешната Македоно-одринска революционна огранизация. Преди 106 години той пада убит в сражение.