ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Нарастване на напрежението в кюрдските райони на Турция и Ирак.

12.05.2009

Тази сутрин в оживения търговски център на гр.Киркук в Северен Ирак с кола-бомба е бил извършен атентат срещу камион, превозващ полицаи. Според полицейския говорител генерал Серхат Кадир, при експлозията са загинали 5 полицаи и 3 цивилни, други 11 са били ранени.Нанесени били щети на паркираните наблизо автомобили и на съседните агазини. Нападението е извършено броени дни след като на 7 май т.г. докладът на ООН за статута на града и за отлагането на референдума по този въпрос беше предаден на властите в Северен Ирак за мнение и съгласуване.Турция светкавично обяви подкрепата си за изводите и предложенията, отразени в документа. Атентатът в Киркук идва точно в момента, когато се съобщава за рязко активизиране на американското военно присъствие в района, изразяващо се в появата на тежка бойна техника и на ренджъри от специалните части, които, заедно с пешмергетата на Барзани, установили контрол над ключови позиции в планината Кандил и конкретно в зоната Келадизе.Известно е, че по данни на турските официални власти и на медиите, в този регион били разположени щаба и свързочния възел на командващия бойните формирования на ПКК Мурат Карайълан. Преди няколко дни той беше посетен от известния турски журналист Хасан Джемал от в-к"Миллиет", който няколко дни беше "гост" в лагера на ПКК и се завърна с богата колекция от видеорепортажи, интервюта и фотоснимки. Това даде повод на турската пропаганда без никакво сериозно основание да направи връзка между появата на американските военни и продължаващите погранични операции на турската армия и да обяви, че ПКК изпаднала в паника заради очаквано съвместно турско-американско "прочистване и окончателно ликвидиране" на базите на ПКК в Северен Ирак. Авторите на тази дезинформация малко по-късно сами опровергаха собствените си намерения да представят желаното за реалност. Оказало се, че предстои посещение на Президента на Ирак Джелал Талабани в зоната Келадизе и засиленото военно и полицейско присъствие били част от предварителната подготовка за пътуването му. В същото време в Турция продължава кампанията за провеждане на щафетни гладни стачки, организирана от парламентарно представената Партия на демократичното общество. След масовата двудневна гладна стачка в Диярбакър последва стачката в областния център Тунджели, ръководена от кмета на града Едибе Шахин и Областния председател на партията Мурат Полат. При тази обстановка днес изтече информация за нов инцидент с поставена мина на пътеката, по която обходен патрул на командоси от жандармерията се е движел към района на планирана операция срещу кюрдите на ПКК в непосредствена близост до иракската граница. При експлозията на мината е загинал 1 войник и други 2 са били сериозно ранени. Пострадалите, между които и офицер, били транспортирани с хеликоптер във военната болница в гр.Диярбакър.

2

2

5

5

Меркел и Саркози против членството на Турция в ЕС

Меркел и Саркози против членството на Турция в ЕС
По време на събитието "Европа без граници" в Берлин, организирано по повод предстоящите избори за европейски парламент, немският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози отново заявиха, че са против членството на Турция в ЕС. Меркел подчерта, че е съгласна на компромисен вариант, който предлага на Турция привилегировано

Турската реакция след изказванията на Саркози и Меркел за членството в ЕС.

Турската реакция след изказванията на Саркози и Меркел за членството в ЕС.
До момента няма официална реакция от турска страна на шаблонно редактираната и поднесена от всички медии по еднакъв начин новина за изразената от Саркози и Меркел в Берлин принципна позиция за бъдещето на отношенията Турция-ЕС. Като първи опит за неутрализиране на изнена дата и разочарованието, предизвикани от третирането на страната като"

Храмов празник събра бургазлии

Храмов празник събра бургазлии

Реставрират уникални стенописи

Реставрират уникални стенописи
Реставрираха уникални стенописи в църквата - музей “Свети Стефан” в Несебър. Повече от 5 години специалистите са работили за да възстановят църковните изображения датиращи от 16 век.

140 години училище "Св. Св. Кирил и Методий"

140 години училище "Св. Св. Кирил и Методий"
Двоен празник има бургаското училище "Св. Св. Кирил и Методий". Освен патронния празник ученци и учители отбелязаха и 140 години от основаването на гимназията.

Ден на библиотечни работници

Ден на библиотечни работници
Денят на Кирил и Методий е празник и на библиотечните дейци.

Нощ на музеите

Нощ на музеите
Започва международната седмица на музеите. До 18 май бургазлии и гости на града ще могат да разгледат всички експозиции в музеите безплатно .

Момиче бе наръгано с нож в училище

Момиче бе наръгано с нож в училище
Момиче бе наръгано с нож в училище близо до немския град Бон. Полицията издирва вероятният извършител - 16-годишно момиче.