ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Германия предоставя визови улеснения за някои турски граждани

14.05.2009

Днес стана известно, че Федералното министерство на вътрешните работи е изпратило циркулярно писмо до граничната полиция и до провинциалните служби на МВР, с което те се уведомяват за решението на Берлин да отпаднат входните визи за турски граждани, които пътуват индивидуално или групово за Германия с цел упражняване на научна и спортна дейност или такава, свързана с културата и изкуството.От визи се освобождават също така работници и техници, които работят във фирма в Турция и се налага да пребивават в Германия за извършване на монтажни, ремонтни или пускови работи и технически контрол.Единственото ограничение се отнася до срока на престой, който е определен до 2 месеца.Копие от екземплярите на циркулярното писмо за вътрешно разпре деление с дата 6 май 2009г. е било изпратено и в Брюксел по същото време, когато в Европейския парламент се е провеждала" среща на върха" по консулски и визови въпроси.В придружителното писмо немските власти уведомяват за причините, които са наложили вземането на подобно реше ние спрямо определени категории турски граждани.Като основание се посочва така нар."Решение по казуса Сойсал", взето от Съда на Европейската общност на 19.02.2009г. в отговор на жалбата на двама турски шофьори на ТИР, депозирана в Германския административен съд още през 1995г. След като делото достигнало до Върховния апелативен съд, той отнесъл въпроса до Европейския съд и така се стигнало до присъдата, която задължава Германия да направи въпросните промени във визовия режим.Почти всички турски източници са на мнение, че въведената в Германия практи ка е само едно начало, което ще се превърне в задължение и за останалите държави от ЕС.Засега не е ясно дали третирането на турските граждани по начина, въведен от Германия, ще става на ос новата на двустранно договаряне или ще бъде взето общо решение от органите на ЕК.Липсват и технически подробности относно начина, по който турските граждани ще доказват своите профе сионални ангажименти и местоработата си като основание да ползват визовата привилегия.Вероят но при подходящ повод в най-скоро време турската страна ще постави настоятелно казуса"Герма ния" с искане за подобно отношение от българска страна, успоредно с нерешения все още проблем около турските претенции за безвизово влизане у нас на притежателите на така нар."зелени пас порти", тема, която винаги присъства в дневния ред на двустранните срещи като тази на Президен та Първанов с Абдуллах Гюл на 16.12.2008г. в Анкара. според професията им.

2

2

5

5

Кан Тервел - Спасителят на Европа


Кан Тервел - Спасителят на Европа

АТАКА предлага промяна в правилника за работа на ОбС - Бургас

АТАКА предлага промяна в правилника за работа на ОбС - Бургас

Приключва кампанията за земеделските субсидии


Приключва кампанията за земеделските субсидии

Криза на азиатските борсови пазари

Криза на азиатските борсови пазари

Спират доставките на газ за "Кремиковци"


Спират доставките на газ за "Кремиковци"

Изгоряла кола

Изгоряла кола
Отново подпалена кола в Бургас. ”Ауди” изгоря напълно тази нощ на улица „Дебелт”. Подробностите около палежа все още се изясняват.

Митьо Очите - в бургаския арест за нови обвинения

Митьо Очите - в бургаския арест за нови обвинения
Повдигат обвинение на Димитър Желязков по прякор Очите за пране на пари. За такова престъпление законът предвижда от една до 6 години затвор.

Четвърт век "Златното кюлче"


Четвърт век "Златното кюлче"