ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Враговете на Турция съчинили скандала с "женския сюнет".

21.05.2009

Г-жа Бирген Келеш, депутат на Народно-републиканската партия от Истанбул и представител на Турция в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ( ПАСЕ), изпратила до вестник "Хюрриет" писмено разяснение за причините, предизвикали антитурския скандал в Европейския парламент след запитването на евродепутата Робърт Килрой-Силк.Според нея, скандала бил предизвикан от Кипърската депутатка в ПАСЕ Антигони Пападопулос, която депозирала на проведеното между 27 и 30 април 2009г. пленарно заседание доклад за държавите, в които традиционно се практикува т.н. "обрязване на жени", както и за други практики на нарушаване на сексуалните и човешките права на жените, вкл. и случаите на насилствено отвличане и принуждаване към бракосъчетание. За изготвянето на проучването била проведена анкета сред представители на страните, за които имало данни, че посочените нарушения са масово явление.Сред тези държави попаднала и Турция заради разпространената традиция да се отвличат млади момичета и да живеят против волята си на съпружески начала с много по-възрастни от тях мъже, както и семейни те отмъщения заради женската чест и неподчинение на волята на родителите и братята на "осъденото момиче". Всички установени случаи били отразени в общия доклад, без да се прави разграничение между отделните страни за характерните и най-често срещани издевателства над женския пол. Така Турция попаднала в доклада като страна, където обрязването на жените било масова практика. Бирген Келеш твърди, че е предупредила за допуснатата неточност, като последния път това се случило по време на заседанието на Комисията за предоставяне на равни възможности на мъжете и жените към Съвета на Европа, проведено на 14 и 15 май т.г. в Истанбул. От писмения отговор на Комисаря Оли Рен става ясно, че ЕК официално е уведомила турските власти за нарушенията, цитирани в доклада на Пападопулос и по-късно възпроизведени в запитването на английския евродепутат, но остава загадката защо едно физическо лице като Бирген Келеш дава обяснение за случилото се, и то пред един турски вестник. И за да бъде снето всякакво съмнение и обвинение по адрес на Турция, г-жа Келеш посочва истинските виновници: "Представителите на Гърция, на Южен Кипър, арменците, привържениците на ПКК , използват всяка възможност в Съвета на Европа, за да насаждат омраза към Турция и да разпространяват обиди и клевети по наш адрес. Антигони Пападопулос е яростен враг на Турция. Въпреки предупрежденията тя нарочно не промени доклада, в който беше натопена Турция".

2

2

5

5

Свети Свети Константин и Елена

Свети Свети Константин и Елена
Днес православните християни почитат светите равноапостолни цар Константин и царица Елена. Константин (274—337) царувал в Рим и Византия - Цариград. По негово време през 313 г. се обявява свободата на християнската вяра. Той свикал Първия вселенски събор в 325 година против ереста на Арий. Починал в 337 г. в Никоdimiя и бил поставен в златен

Скандал заради рекламни билбордове

Скандал заради рекламни билбордове
Рекламни фирми обвиняват Община Несебър, че незаконно събаря билвордовете им. Собствениците на рекламните съоръжения ще търсят правата си в съда.

Ще правят "Ин витро" център

Ще правят "Ин витро" център
В Бургас ще има ин витро център. Това е още едно решение на общинските съветници в помощ на семействата без деца. Тяхното лечение вече ще става в Бургас.

Първият почетен гражданин избраха в Приморско

Първият почетен гражданин избраха в Приморско
Първото в историята на Приморско звание почетен граждадин беше присъдено на днешната сесия. Други 56 души допринесли за развтието на града получиха почетни грамоти.

Вицепрезидентът на САЩ посети Белград

Вицепрезидентът на САЩ посети Белград
След визитата си в сърбия вице-президентът на САЩ Джоузеф Байдън посети Косово. Той беше в Прищина само няколко часа след което отпътува за родината си.

Бомбен атентат в Багдад

Бомбен атентат в Багдад

Циничен водевил пред заблуден електорат

Циничен водевил пред заблуден електорат
Партийни функционери от ДПС начело с лидера на партията разиграха истински предизборен водевил пред електората си в Търговище. Цинизмът на Ахмед Доган достигна връхната си точка когато определи кандидатите си за евродепутати като

Сеч на дървета в частен имот

Сеч на дървета в частен имот
Община Бургас развъртя голямата секира и изсече дървета в частен имот. Оказа се, че служителите са действали на своя глава и са премахнали здрави дървета в имот собственост на църквата.