ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Израел отхвърля самопредлагането на Турция като посредник.

09.06.2009

На 5 юни т.г. турският външен министър Ахмет Давутоглу даде пресконференция в турското посол ство във Вашингтон преди да отпътува за Турция след приключилата визита в САЩ. Между другото той спомена за ролята на Турция като посредник в непреките разговори между Израел и Сирия, кои то са прекъснати, и изрази надежда, че застоя, предизвикан от смяната на правителството в Тел- Авив, е временен и Турция ще направи необходимото за възстановяване на диалога с нейното пос редничество. Запитан дали този въпрос е бил обсъждан на срещата му със специалния пратеник на САЩ за Близкия изток Джордж Митчъл, Давутоглу пояснил, че от Сирия идвали послания за въ зобновяване на разговорите с турско посредничество. Тези контакти само временно били прекъс нати заради "известните събития в сектора Газа и правителствените промени в Израел". От страна на Митчъл, който бил "изключително добре запознат с положението", било поискано да бъде инфор миран за позицията и предложенията на Турция по израелско-сирийските разногласия и двамата стигнали до извода, че консултациите следва да продължат в тези рамки. Само два дни по-късно излизащият в Сирия вестник "Ел Ватан", който се позовава на "отлично информирани" свои източ ници в Европа и в Израел, съобщи, че новото Израелско правителство е било раздразнено от само инициативата на Анкара, обявена в САЩ, и по неофициални канали това е станало достояние на турските власти. Премиерът на Израел отказъл категорично каквото и да било участие на Турция в мирния процес "от името на правителството на Ердоган или на друго турско правителство, в което има министри от партията на Ердоган". Според Бенямин Нетаняху, ислямисткото правителство в Ан кара "не било обективно и имало предпочитания към сирийската кауза", но истинската причина за студеното отношение на Израел е турската позиция по конфликта в Газа в началото на 2009 г. и поведението на Ердоган на срещата в Давос на 30.01.2009., както и демонстративния отказ да за купи израелски безпилотни самолети въпреки твърдите си ангажименти по сключения договор. За Израел няма по-голяма обида от това, друга държава да взема решения в отсъствието на Израел и да ги обявява без знанието на Тел-Авив, и то в САЩ, към които еврейската държава започна да изпитва сериозни подозрения и предпазливост по въпросите на Близкия изток. Допълнително тези отношения бяха усложнени след внушението на Джордж Митчъл, направено на 7 юни, че "между Израел и палестинците трябва да започнат веднага преговори за сключване на обхватна мирна спогодба, което било желанието на Барак Обама". Затова днес в Белия дом очакват с огромен ин терес речта на Нетаняху, посветена на цялостното положение в Близкия изток и подходите на Израел за решаване на многобройните спорни въпроси.

2

2

5

5

Неразбории с т.н. "Визови улеснения" на Германия за турски граждани.

Неразбории с т.н.
Още на 14 май т.г. посочихме, че прилагането от страна на Германия на краткосрочен безвизов ре жим за престой в страната на турски граждани с определени професии и служебни ангажименти ще предизвика редица неясноти и неприятни случаи и как този немски "прецедент" ще бъде възприет от други страни - членки на ЕС. Сложната и все още без традиции

АТАКА е първа политическа сила в Бургаска област

АТАКА е първа политическа сила в Бургаска област
АТАКА е първа политическа сила в Бургаска област. Националистите изпревариха ГЕРБ. Това сочат резултатите от РИК - Бургас.

86 години от Деветоюнския преврат

86 години от Деветоюнския преврат

Обсъждат цената на тока

 Обсъждат цената на тока

Взривиха колата на кмета на село Забърдо

 Взривиха колата на кмета на село Забърдо

Ново разследване срещу Кабата

 Ново разследване срещу Кабата

Конференция за борба със сомалийските пирати

 Конференция за борба със сомалийските пирати

Специален пратеник на американския президент пристигна в Тел Авив

 Специален пратеник на американския президент пристигна в Тел Авив