ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Отново "водна криза" между Турция и Ирак.

15.06.2009

В резултат на започналото в средата на 80-те години изграждане на големия хидроенергиен и напоителен проект GAP, в който са включени турските участъци на реките Тигър и Ефрат, периодически избухват "водни кризи" между потърпевшите Сирия и Ирак от една страна, и Турция-от друга. Турски военни анализатори, както и някои специализирани центрове за геостратегически изследвания и прогнози отдавна залагат на водния потенциал на Турция като оръжие, с което можели да поставят под зависимост съседните страни като противодействие на енергийната зависимост на Анкара от богатите доставчици на петрол и газ. Според някои турски оценки, през 21 век "водните войни" щели да станат определящ фактор за изграждане на системата за международна сигурност и водните ресурси на Турция следвало да имат същата сила на политическо и икономическо влияние, каквото имали петролните запаси на държавите от прилежащия регион. Вчера Иракският министър на водните ресурси Абдул Латиф Рашид официално призна, че водените досега "тихи" разговори с Турция на всякакво ниво и при различни поводи за увеличаване на подаваните количества вода са останали без последствие. Министърът споделил, че с построяването и пускането в експлоатация на нови резервоари и баражи на турска територия положението ставало критично и ако до броени дни Турция не реагира на иракските послания, той лично щял да посети Ан кара и да постави открито и настоятелно правото на Ирак да ползва полагащите се количества вода, особено в период, когато сегашната суша в централните и южните селскостопански райони на страната заплашвала да унищожи голяма част от очакваната реколта.

2

2

5

5

Подпалиха клуб на АТАКА в София

Подпалиха клуб на АТАКА в София
Опитаха да подпалят клуб на партия АТАКА в София. Стените са опушени, има обгорели кабели. За щастие няма пострадали хора.

Сезонът пред провал

Сезонът пред провал
Бум на удавници очакват това лято във Варна. Причина за това са безстопанствените плажове и липсата на спасители. Сезонът започна, а все още никой не се грижи за сигурността по ивиците.

Дървета разбиха улици

Дървета разбиха улици
В Кърждали корени на дървета разбиха тротоари. Има опасения, че дълбоката коренова система крие риск и за близките блокове.

Зарибяват езерото Мандра с шаран и амур

Зарибяват езерото Мандра с шаран и амур
Малки шарани ще бъдат пуснати в мандренското езеро за да се увеличи броят на рибния ресурс. След като падна забраната рибари окупираха реки и водоеми край Бургас и пробват късмета си.

Уникална тракийска гробница

Уникална тракийска гробница
Уникална тракийска гробница разкриха край Попово. Според експерти няма такава по-големина и архитектура в цялата територия населявана някога от тракийски племена.

Засилват полицейското присъствие по южните курорти

Засилват полицейското присъствие по южните курорти
Засилено полицейско присъствие ще има това лято в най-южните морски курорти. Днес в Приморско пристига първата група служители на реда. Те ще се грижат за спокойствието на туристи и местни жители в разгара на

Преди 86г. възмездието застига Стамболийски

Преди 86г. възмездието застига Стамболийски
Днес се навършват 86 години от убийството на земеделския лидер Александър Стамболийски. Като министър-председател на България той подписва унизителния за страната Ньойски договор.

Събор на с. Ново Паничарово

Събор на с. Ново Паничарово
Празникът на Ново Паничарево накара много хора да се завърнат по родните места. Кръшни хора се виеха на площада а народни песни звучаха до късно вечерта.