ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Турция се прави на "обидена" на Франция заради Саркози.

17.06.2009

След скандалното поведение на Премиера Ердоган на срещата в Давос на 30.01.2009г. заради изразената от Шимон Перес позиция за събитията в Газа, всички в Турция аплодираха жеста на своя Министър-председател като проява на национално самочувствие и на солидарност с онеправдани те мюсюлмани, независимо къде се намират. Оказва се, че в резултат на сложната вътрешно-поли тическа криза, когато най-важните турски институции са в положение на война една срещу друга, на прежението "избива" и търси отдушник навън, което е често явление във външната политика на стра ната и намира израз в прояви на груба твърдост и неотстъпчивост и изпускане на нервите. Точно та кова поведение на надменно превъзходство и на ултиматуми възприе турската делегация спрямо гостуващите български дипломати и експерти на срещата на работната група по имуществените и социалните въпроси в Анкара на 18 май т.г. Че всичко това не е случайно показва и последния при мер с изказването на Премиера Реджеп Ердоган през миналата седмица по турския ТВ канал NTV. След като повтори познатите тези за това колко много е допринесла Турция за напредъка на Евро па и колко опасно ще бъде за Европа изключването на Турция от обединена Европа, Ердоган ата кува станалите "кошмарни" политически образи на Саркози и Меркел. И за да не остави никакво съм нение сред зрителите, пусна в ход политическия шантаж като опит да "опипа почвата". На мушката бе поставен предстоящия във Франция фестивал "Турски сезон" ( дни на турската култура ). Ердо ган поставил риторичния въпрос "дали Турция трябва или не трябва да организира този празник, той непрекъснато мислел кое е правилното. Дали да отиде във Франция или да откаже в знак на несъг ласие с политиката на Франция за членството на Турция в ЕС. Казал на съратниците си, че въпроса заслужава да бъде внимателно обмислен. Какъв следвало да бъде отговора на Турция? Дали тур ското участие ще бъде от полза и дали френският народ ще възприеме и ще одобри турското пред ставяне?" Като продължение и завършек на иницираното от Премиера отношение се преценява вче рашното решение на Президента Абдуллах Гюл да отмени в последния момент отдавна подготвяния обяд в двореца "Чанкая" за всички, които са допринесли за успеха на проекта "Турски сезон". Дали този ход е само предупреждение и опит за натиск над Франция или крайно решение за провал на ме роприятието като израз на "обидата" на Турция ще стане ясно съвсем скоро.

2

2

5

5

Бави се ремонт на оживено кръстовище

Бави се ремонт на оживено кръстовище
Бави се ремонта на възловото кръстовище “Трапезица” в Бургас. След полагането на водопровод пътната настилка ще бъде възстановена обещават от фирмата изпълнител.

Евро пари за животновъдство в Странджа планина

Евро пари за животновъдство в Странджа планина
Как да кандидатстват за пари по европейските фондове за развитие на земеделието. Това обсъдиха животновъди от Средец.

КНСБ организира протест в столицата

КНСБ организира протест в столицата
Протест срещу бездействието на правителството в условията на икономическа криза се проведе в София. Над 5 хиляди души се включиха в шествието, което завърши пред министерския съвет. Протестът е органзиран от

Шефове на строителна фирма се опитаха да прегазят журналист

Шефове на строителна фирма се опитаха да прегазят журналист
Шефове на строителна фирма се опитаха да прегазят с кола журналист на телевизия СКАТ. Предприемачите строят в междублоково пространство без съгласието на съседите. Освен това ги оставиха без ток и

Далавера за 8 милиона евро

Далавера за 8 милиона евро
Председателят на несебърския общински съвет Благой Филипов подготвял далавера с общинска земя. Тя ощетява бюджета с 8 милиона евро. Разкритията направиха от партия “Дела”.

Бургас и Гент се побратимиха

Бургас и Гент се побратимиха
Бургас и белгийският град Гент засилват икономическите и културни връзки. Кметовете на двата града подписаха меморандум за сътрудничество.

Подозрения за свински грип във Варна

Подозрения за свински грип във Варна
Съмнения за свински грип във Варна. 54 годишен мъж е проявил симптоми на заразното заболяване. Изследванията обаче са противоречиви и още няма окончателна диагноза по случая.

Чакат се пари за улици и тротоари

Чакат се пари за улици и тротоари
Улиците на Кърджали са в ужасно съсътояние. Шофьори и пешеходци страдат от разбитите пътища и тротоари. От общината не дават ясен отговор – кога положението ще се подобри.