ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Генерал Башбуу: "ПКК трябва да сложи оръжие и да се саморазпусне".

22.06.2009

В Истанбул започна работа 10-ия международен семинар за генерали и адмирали "Пътят на коприна та-2009", в който участват Началниците на ГЩ на Турция, Афганистан, Албания, Босна, Черна гора и Швейцария. При откриването на семинара обстойно изложение за ролята на НАТО, за положение то в Афганистан и за борбата със световния тероризъм направил Началникът на турския ГЩ арм. ге нерал Илкер Башбуу. По отношение на функциите на НАТО при сегашните реалности той посочил необходимостта от тясно сътрудничество и взаимодействие между държавите от НАТО, които спо деляли еднакви принципи и ценности и този факт показвал какво значение има успеха на общите опе рации в Афганистан не само за бъдещето на страната и на прилежащия регион, но и за самото бъде що развитие на НАТО. Башбуу изразил задоволството на страната си от плодотворното сътрудни чество на органите на блока с другите международни организации и с НПО. След като накратко за познал присъстващите с приноса, заслугите и съюзническия дълг на Турция като една от първите членки на НАТО, която винаги е била на най-предния рубеж на отбраната, генералът съобщил, че през м.ноември 2009г. Турция ще поеме Командването на Кабул и зоната около него. Тъй като фор мата "семинар" предполага размяна на мнения и обогатяване на познанията на присъстващите, а не вземане и налагане на решения, Башбуу като добре подготвен лектор обяснил какви са неконвен ционалните рискове и заплахи в настоящия момент и по какво те се различавали от военните запла хи през периода на студената война. Лекцията му за тактиките и целите на международния терори зъм неизбежно стигнала до нерешения за Турция повече от 25 години "тероризъм на ПКК" и с наме ка, отправен както към присъстващите, така и към техните колеги по света, че никоя държава сама не може да ликвидира завинаги международните терористични мрежи, фактически поискал съчувст вие, разбиране и подкрепа от външния свят за турската политика спрямо кюрдите и ПКК. Докато "те рористите от ПКК" запазвали и използвали своите въоръжени формирования, заявил генералът, ня мало резон и било погрешно да се препоръчват мерки с икономическа и социално-културна насоче ност, които щели да помогнат за преодоляване на конфликта и слагане край на тероризма. Единст веният път към мира, завършил експозето си Башбуу, минавал през решението на ПКК да се разоръ жи доброволно и да се саморазформирова. За турската армия нямало друга алтернатива освен про дължаване на борбата с всички средства до окончателното унищожаване на ПКК. Така от трибуна та на семинара генералът дал задочно отговор на всички предложения за мирно и политическо ре шаване на проблема, изложени на 17 юни т.г. от Посланика на САЩ в Анкара Джеймс Джефри при посещението му в Диярбакър и срещата му с кмета от прокюрдската Партия на демократичното об щество Осман Байдемир.

2

2

5

5

В САЩ чистят кенефите с "турска глава".

В САЩ чистят кенефите с
Турски медии с възмущение коментират новината, че най-голямата в света фирма за производство и търговия с домашни потреби и почистващи препарати "Невил - Рубермейд" зарежда цялата търгов ска мрежа за продажби на едро и на дребно с четки за почистване на тоалетни с марката "Турска глава" ( Turks head ). Неприятното "откритие" направил работещ във

Строежът на джамията в кв. "Победа" е замразен

Строежът на джамията в кв.
Строежът на джамията в бургаския квартал “Победа” е замразен докато не излезе решението на съда. Така Община Бургас не може да събори незаконните части на строежа. Собственикът на обекта обжалва решението на общината за спиране на

Околосветско пътешествие с мотор започна от Созопол

Околосветско пътешествие с мотор започна от Созопол
На околосветска обиколка с мотор потегли Коста Атанасов от Созопол. Тя ще трае седем месеца. 30 годишният мъж беше изпратен от близки и приятели с пожелание за успешно завръщане.

ГЕРБ отново погази закона

ГЕРБ отново погази закона
Партия ГЕРБ отново погази закона. Плакати с лика на лидера и лъснаха в бургаския квартал “Сарафово”. Агитационните материали обаче са поствени на места без разрешителни и всъщност са

54 плажа опасни за къпане

54 плажа опасни за къпане
54 плажа по морето са опасни защото нямат спасители. Голяма част от тях са по Южното Черноморие. Ивиците останаха без наематели заради високите концесионни такси.

Сериозно напрежение на цялата територия на Иран

Сериозно напрежение на цялата територия на Иран
Продължават сблъсъците между иранската опозиция и полицията. Безредците вече прехвърлиха столицата Техеран. Властите са тотално объркани някои дори са на страната на демократите.

Спад на туристите в Бургаска област

Спад на туристите в Бургаска област
Спад на туристи в Бургас отчитат специалисти в бранша. Въпреки засилената реклама и по-ниските цени на услугите гостите на града са намалели значително.

Занемарен стадион

Занемарен стадион
Един от стадионите в Кърджали е занемарен. Преди време там са се провеждали регионални първенства. Сега децата от квартала се надяват той да бъде обновен за да играят там.