ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

На 28.07.2009 в Анкара ще се проведе срещата Турция-САЩ-Ирак.

25.07.2009

След заседанието на парламентарната група на ПСР Вътрешният министър Бешир Аталай информирал медиите, че на 28 юли в Анкара ще заседава тристранната група за сътрудничество с участието на отговорни представители на Турция, САЩ и Ирак. Според Аталай, основната тема в дневния ред на срещата била свързана с договарянето на общи мерки за борба с "тероризма на ПКК" и този въпрос нямал отношение към инициативата на Президента Гюл и на Премиера Ердоган "за отваряне към кюрдите в страната". По всичко изглежда, че Анкара отново ще се опита да получи гаранции от САЩ и Ирак за тяхното ефективно участие в операциите срещу базите и щабовете на ПКК в Северен Ирак. На практика това означава да бъдат прехвърлени военни и политически отговорности на американските части в момент, когато протича процес на постепенното им дезангажиране и едва ли ще приемат да бъдат вкарани в нова безизходица заради турските интереси и интриги. Както и досега, обещанията ще се ограничат до предоставяне на "разузнавателна информация" и Турция добре знае от своя собствен опит каква стойност имат американските данни и че така САЩ бягат от всякакви ангажименти. Силен натиск ще бъде оказан и на делегацията от Багдат със следните искания: 1. Пешмергетата на Барзани да започнат операции за "прочистване" на планините от кюрдите на ПКК". 2. Кюрдските власти да осигурят "кордон" от южната страна на общата граница с цел недопускане проникването на бойни групи на ПКК на турска територия. 3. Пленените партизани на ПКК да бъ дат предавани на турските власти, а при залавянето им на първите разпити да присъстват агенти на турското разузнаване МИТ. Едва ли Бешир Аталай е толкова наивен да вярва и да убеждава турската общественост, че тези желания на Анкара ще бъдат удовлетворени. Той самият отлично познава сложната обстановка в Северен Ирак и критичната точка на неприязън и борба за надмощие, до която достигнаха отношенията между централната власт в столицата и кюрдската автономия в Северен Ирак, между президента Талабани и Премиера Нури Ел Малаки, от една страна, и Масуд Барзани, от друга. Турският министър се прави на "разсеян" и забрави да каже на журналистите, че срещата във вторник няма как да не отдели особено внимание на такива важни моменти, каквито са резул татите от провеждащите се днес в Иракски Кюрдистан избори за Президент и Парламент. Протичащите напоследък събития ясно показват, че кризата в района ескалира и ще бъдем свидетели на развития, които са далеч от прогнозите и желанията на Турция и на Европа, най-малко заради "светло то" бъдеще на утопията, известна като проекта "Набуко".

2

2

5

5

Опасен булевард

Опасен булевард
Без маркировка пътни знаци и светофари е булевард “Беломорски”в Кърджали. Колите прелитат с бясна скорост, а инцидентите са ежедневие.

Първа помощ в жегите

Първа помощ в жегите
Община Варна започна борба с горещото време. На пет оживени места в града медицински екипи мерят безплатно кръвното налягане на граждани и раздават минерална вода.

17 души под съд заради козирката-убиец

17 души под съд заради козирката-убиец
Делото за рухналата козирка, която в началото на миналата година уби 22- годишно момиче във Варна влиза в съда наесен. Под наказателна отговорност ще бъдат подведени 17 длъжностни лица.

Малко безплатни зони на плажовете

Малко безплатни зони на плажовете
За да ви е чисто на плажа и да сте в безопасност задължително трябва да си платите. Такава е ситуацията по родното Черноморие. Чадъри и шезлонги са окупирали пясъчната ивица в “Сарафово”, а свободно местенце извън платената зона трудно се

Кухня на плажно заведение превърната в спалня

Кухня на плажно заведение превърната в спалня
Кръчма на южния плаж в Китен прилича по-скоро на общежитие. Паянтови постройки служат за кухня тоалетна и спално помещение. Въпреки мръсотията около заведението клиентите не се страхуват от

Сезонът на пожарите

Сезонът на пожарите
Пожари вилняха в Слънчев бряг. Каравана изгоря като факла късно снощи. При друг инцидент огнената стихия засегна хотелска стая.

Разкриха престъпна група купувала изпити в УНСС

Разкриха престъпна група купувала изпити в УНСС

Забрана за движение на камиони в жегите

Забрана за движение на камиони в жегите