ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Гафове помрачиха турските културни дни в Марсилия.

03.08.2009

На 1 юли т.г. във Франция беше даден старта на дългоочакваните дни на Турция, чиято програма първоначално беше определена като "Година на Турция във Франция", но поради политическата кон фронтация през последните месеци мероприятието беше преименовано на "Турски сезон". След Па риж домакин на честванията стана общината в Марсилия, където на 1.08.2009г. трябваше да при стигне като символ на историческите връзки между Ориента и Западна Европа копие на галерата "Кибела", известна от творбите на Омир и извършила преди 2600 години първото плаване от днеш ното турско пристанище Фоча до Марсилия. Плавателният съд потегли преди 56 дни и съгласно под готвения сценарий и със съгласието на кмета на Марсилия Жан Клод Годен тържественото посреща не беше планирано да се състои до почетния мостик на стария пристан пред сградата на общината. В последния момент обаче галерата беше пренасочена към най-отдалечения кей на пристанището и протоколната част при посрещането беше сведена до ниво Зам. кмет на града. Промените предиз викаха хаос и дадоха възможност на стеклите се групи от протестиращи арменци, кюрди, гърци и ки пърци да скандират и да издигнат антитурски плакати и транспаранти. На кея бяха и представители на партията на Жан Мари Льо Пен, които раздаваха пропагандни материали против членството на Турция в ЕС. След претупаното набързо "посрещане" на очакваните скъпи гости тържествената част продължи с коктейл в Морския музей, който се оказа в състояние на строителен ремонт и без електричество, поради това климатиците не работеха и залата се превърна в истинска сауна, което още повече изнерви и без това напрегнатата атмосфера. По време на речта на турския консул Йо зер Айдан отново прозвучаха групови скандирания и освирквания, след това гневът на протестира щите се изля върху Зам.кмета Даниел Ерман заради това, че не бил произнесъл думата"геноцид" и така обидил 100 - те хиляди арменски жители на Марсилия. Като решил да се "поправи", Ерман вля зъл в диалог с турския консул, и диалога веднага се превърнал в остър спор и размяна на "любезнос ти".

2

2

5

5

Световна седмица на кърменето

Световна седмица на кърменето
Кърджали е столица на Седмицата на кърменето. Кампанията цели все повече майки да станат съпричастни към идеята да хранят естествено бебетата си.

Седмица на кърменето

Седмица на кърменето
И бургас се включи в инициативата. Шествие на майки с колички, които подкрепят идеята се проведе в морския град.

Фестивал на мановия мед

Фестивал на мановия мед
Пчелари си дадоха среща в Царево. Градът е домакин на шестия фестивал на мановия мед.

106 години от Илинденско - преображенското въстание

106 години от Илинденско - преображенското въстание
106 години се навършват от избухването на Илинденско – преображенското въстание. Въстаналите райони са удавени в кръв, а хиляди хора са прокудени от родните места.

Премиерът на Ирак и кюрдски политици ще решават спора за петрола

Премиерът на Ирак и кюрдски политици ще решават спора за петрола
Премиерът на Ирак се срещна с президента на страната, както и с регионалния президент на Иракския кюрдски автономен район. Те ще се опитат да разрашат споровете около петрола и иракския град Киркук, които са причина за разделението между кюрдите и останалата част от населението на

Президентът Курманбек Бакиев официално встъпи в длъжност

Президентът Курманбек Бакиев официално встъпи в длъжност
Президентът на Киргизстан, който бе избран за втори мандат, встъпи официално в длъжност. Опозицията твърди, че президентските избори са фалшифицирани и отказва да приемат победата на Бакиев.

Опасни плажове

Опасни плажове
Морето през август е най–опасно за къпане. Водните спасители предупреждават летовниците да са особено внимателни заради мъртвото вълнение.

Община и цигани трупат задължения към ВиК

Община и цигани трупат задължения към ВиК
Циганите в Кърджали и общината се оказаха най–големите длъжници на ВиК. Те са натрупали задължения от близо 300 хиляди лева.