ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Гърция получила ракети с възможности за удар срещу Истанбул.

22.09.2009

Днес някои турски медии коментират съобщенията на гръцки източници, според които гръцките ВВС са получили преди седмица договорените с Франция крилати ракети "въздух-земя Scalp". Същите са разработка на френско-английския консорциум MBDA и Гърция сключила договора за доставка на 34 ракети "Scalp EG" ( Storm Shadow ) през 2004г. Същите ще бъдат монтирани на 15-те френски са молета "Мираж-5 МК", с които разполагали гръцките ВВС. Според военни експерти, благодарение на въпросните ракети Гърция получавала едностранно превъзходство над Турция, тъй като техния рад иус на действие от 250 клм. покривал разстоянието до Истанбул и осигурявал на гръцките пилоти въ зможността за нанасяне на "безконактни удари", т.е. без да попадат в зоната на ПВО на турската ар мия. Турските страхове отиват още по-далеч заради хипотезата, че ако бъдат използвани островите Мидилли и Родос, уязвими ще бъдат градовете и военните обекти по турското Егейско крайбрежие и във вътрешността на Западен Анадол. Случайно или не, но Гърция получи дългоочакваните средст ва за нападение точно когато Турция финализира сделката със САЩ за доставка на Зенитно-Ракет ния комплекс "Пейтриът". По този повод преди 3 дни турският външен министър Ахмет Давутоглу осп ори твърденията, че новите системи за противовъздушна и противоракетна отбрана били турския от говор на Иранската ракетна заплаха. Тогава логично се налага мнението, че на "Пейтриът" ще се ра зчита за неутрализиране на новата "гръцка заплаха", ако изобщо възможностите на силно компроме тираната и критикувана американска система са съобразени с тактико-техническите данни и могат да бъдат ефективно средство за противодействие на "Scalp". Погрешно е също така да се "взираме" само в "източното направление" на евентуалното бойно използване на ракетите и да не забравяме, че те могат да летят и на север, и така, както биха ударили Истанбул или Измир, по същия начин мо гат да "улучат" Пловдив и София. Всичко е възможно, след като бяхме принудени от външни сили да се лишим от единственото средство за "въздържане", известно като оперативно-тактическата раке та Р-400 от комплекса 9К714 "Ока" ( СС-23 ). Заради тази "неуловима и недосегаема" ракета САЩ п охарчиха допълнително няколко млрд.долара с цел отстраняване на многобройните дефекти в базо вата система "Пейтриът", която през 1991г. беше безсилна да се справи с изстреляните по Израел и Саудитска Арабия остарели иракски ракети "Скъд" от края на 60-те години на 20 век. В резултат на подобренията на бял свят се появи "Пейтриът" PAC ( Patriot Advanced Capability )( о.з. полк. доц. д-р инж. Гергин Гергинов, "Ракетите", част трета, стр.197 ). Сега с тези системи Турция се надява да из гради заповяданата от САЩ обектова и зонова противоракетна отбрана, в която задължително тря бва да бъде включена американската база "Инджирлик".

2

2

5

5

Проектът "сини зони" мина през ОбС - Бургас

Проектът "сини зони" мина през ОбС - Бургас
Общинският съвет в Бургас гласува изграждането на сини зони. Проектът подлежи на още обсъждания докато стане факт. На днешната общинска сесия той предизвика бурни дебати.

Промени в ОбС - Бургас и в постоянните комисии

Промени в ОбС - Бургас и в постоянните комисии
Общинският съвет в Бургас има нов заместник – председател. Има и нови общински съветници в редиците на ГЕРБ и БСП.

Общинските аптеки пред фалит?

Общинските аптеки пред фалит?
Бургаските съветници обмислят обединяването на общински аптеки и пазари. Целта е дружеството да се запази а дълговете му да бъдат погасени. Съдбата му ще стане ясна на следващата сесия.

Нов правилник за работа на Надзорния съвет по приватизация

Нов правилник за работа на Надзорния съвет по приватизация
Още от общинската сесия. Надзорният съвет на общинската агенция по приватизация има нов председател.

Тролеите спират за месец

Тролеите спират за месец
Тролеите в Бургас спират от 19 септември за един месец. Причина за това е реконструкструкция на булевард “Захари Стоянов”. По маршрута ще бъдат пуснати автобуси, които ще превозват гражданите.

В досието "Ергенекон" имало документи за еврейско-масонски заговор.

В досието "Ергенекон" имало документи за еврейско-масонски заговор.
Истинска сензация предизвика новината, че в приложенията към основния обвинителен акт по дело то "Ергенекон" се намирали документи в оригинал на френски език и копия в превод на турски, изгот вени в "Европейския Център на масоните". Откъси от тайните решения, предназначени за вътрешно ползване и отнасящи се до "план за

Ердоган и Давутоглу за турско-арменските отношения.

Ердоган и Давутоглу за турско-арменските отношения.
Според оценки и прогнози на турските медии, при срещите си с различни представители на чуждите делегации по време на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк премиерът Ердоган и външният министър Ахмет Давутоглу щели да акцентират върху т.н. "отваряне към Армения", в осн овата на което били заложени следните 4 главни принципа:

Магистралният газопровод Туркменистан-Китай ще заработи на 15.12.09г.

Магистралният газопровод Туркменистан-Китай ще заработи на 15.12.09г.
На 15.08.2009г. информирахме за предстоящото откриване на най-дългия в света газопровод от Тур кменистан до Китай. Тези дни беше посочена точната дата-15.12.2009г. Това стана след заседание на правителството в Ашхабад и новината беше обявена от Вицепрезидента Баймурат Ходжамухаме дов. Между 20 и 30 декември ще се състои друга церемония-пускането в