ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Турция официално била призната за енергиен мост "Изток-Запад".

03.10.2009

Вчера в Букурещ приключи тридневната работа на т.н. "Първи енергиен и икономически форум на ст раните от Черноморско-Кавказкия регион", свикан по инициатива на Атлантическия съвет. Турската делегация беше ръководена от Министъра на енергетиката Танер Йълдъз и в нея бяха включени ръ ководителите на основните държавни енергийни предприятия в петролния, газовия и електроенергий ния сектор. Според първия Зам.министър на енергетиката Метин Килджи, форумът де факто признал водещата роля на Турция като разпределител и мост на енергийните трасета "Изток-Запад" , които осигурявали енергийните доставки за основните пазари. Такова мнение изказали всички оратори и представители на финансовите, промишлените и политическите среди, вкл. и президента на Атланти ческия Съвет Чък Хагел. Особено голям интерес предизвикало участието на Турция в проекта "Юж ен поток" след появилите се напоследък информации, че "Газпром" и италианската "ЕНИ" водят пре говори за турско участие в Консорциума като алтернатива на заявките на френската държавна фир ма "Електрисите дьо Франс". Цитират се срещите на Алексей Милер с президента на "ЕНИ" Паоло С карони. Метин Килджи признал за сериозното закъснение на страната при ядрената енергетика и по твърдил твърдото намерение на Анкара да навакса бързо загубените позиции. В този смисъл трябва ло да се оценява продължаващата работа по проекта за втора АЕЦ в Синоп. В момента се отработ вали последните юридически обосновки, които ще залегнат в тръжното задание и до 2 месеца щяла да бъде обявена новата тръжна процедура. Турският Зам. министър уведомил за хода на разговори те с румънската страна относно директното свързване на електропреносните системи чрез подвод ен кабел за високо напрежение през Черно море. Идеята била на Румъния, която искала да усвои е вропейски целеви фондове и да изнася своята евтина еленергия през Турция, проект, който "бил ва жна опция като енергийна сигурност през следващите години". Килджи съобщил, че подводният елек тропровод трябва да минава през българските териториални води и по този повод е разговарял с бъ лгарския министър на енергетиката Трайчо Трайков. Зам.министър Килджи изразил надежда, че бъл гарската страна ще прояви разбиране и правилно ще прецени ползата за всички заинтересовани инс танции от реализирането на тази "уникална инвестиция". Досега обаче нито правителството ни, нито българските медии реагираха на толкова важната среща в Букурещ и гузно мълчат с какъв "багаж" се завърна нашата делегация. Вероятно са се случили и други нелицеприятни неща, като напр. усе щането, че и Румъния се подвключва към "Южен поток", докато нашите управници още умуват.

2

2

5

5

Имената на мутрите заплашвали полицията

Имената на мутрите заплашвали полицията
Телевизия СКАТ разкри имената на мутрите заплашвали полицаи след убийството на приятеля им Калоян Стоянчов по прякор Голямата Рижа. Вижте имената и лицата им.

Расте подкрепата за Петко Лисичков

Расте подкрепата за Петко Лисичков
Близо осем хиляди души са се подписали само за три дни в защита на бившия полицай Петко Лисичков. Не спира колоната от хора желащи да подкрепят каузата. Към тях се присъедини и кметът на бургас Димитър

Коментар на специалиста за случая "Лисичков"

Коментар на специалиста за случая "Лисичков"
По повод обвинението повдигнато от окръжна прокуратура Бургас към Петко Лисичков ще чуете мнението на юриста Тодор Батилов. Той ще разясни термина неизбежна отбрана.

Етническо напрежение в Рибново

Етническо напрежение в Рибново

Нова детска градина

Нова детска градина
Нова детска градина беше открита в бургаския квартал “Лозово”. Тя е факт благодарение на общината и общнския съвет.

Ирански ракетни изпитания

Ирански ракетни изпитания

Биха ученик в елитна гимназия без охрана

Биха ученик в елитна гимназия без охрана
Насилието в училищата продължава. Поредният случай е в немската гимназия “Гьоте”в Бургас. Там съученици набиха 18 годишно момче. Оказа се че в училищото няма охрана.

"За няколко лева повече"

"За няколко лева повече"
Краят на туристическият сезон дойде но борбата за клиенти по северното Черноморието става все по-ожесточена. Продавач на сувенири стреля по своя колежка в курот до Варна. Жената е ранена в