ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Франция подготвя нова "динена кора" за турското членство в ЕС.

27.10.2009

Френският вестник "Фигаро" публикува обстоен анализ на причините за нарастващия натиск върху Европа, оказван от потоците нелегални имигранти, и търси вината за това тревожно явление в поведението на "преднамерено бездействие" на турските власти. Показателно е заглавието на материала - "Нелегалната емиграция, пречка за реализирането на Европейския проект", и това заглавие накарало френските министри Ерик Бесон (по въпросите на чуждите имигранти и интеграцията) и Пиер Льолуш (по европейските въпроси) да реагират светкавично с остри упреци и предупреждения към Анкара. Както посочват днес някои турски медии, съвсем съзнателно "френската атака" била предприета в навечерието на срещата на върха на Европейския съвет, планирана за 29 и 30 октомври в Брюксел. Двамата министри са единодушни, че "това положение повече не може да продължава. Нужно е спешно да бъдат защитени правата на европейските граждани за свободно движение срещу опасността от нелегалната имиграция и това ще бъде постигнато чрез обща, справедлива и балансирана Европейска политика спрямо емиграцията и правото на убежище." Бесон и Льолуш настояват за засилване на контрола по външните граници на ЕС, и предлагат за целта да бъде учредена "единна Европейска гранична полиция". Конкретно за Турция министрите правят следните заключения: "Половината от нелегалния емигрантски поток за Шенгенската зона минава през Турция. На Анкара трябва ясно да се каже, че тя е длъжна да контролира общата граница с Гърция и да приема обратно на своя територия емигрантите, които подлежат на връщане (реадмисия). Всичките посочени изисквания към Турция трябва да станат част от процеса на сближаване на страната с ЕС".

2

2

5

5

Турска парламентарна делегация за пореден път ще ухажва Баку и ще търси прошка.

Турска парламентарна делегация за пореден път ще ухажва Баку и ще търси прошка.
Кризата в отношенията между Анкара и Баку съвсем не е преодоляна, въпреки уверенията на турския Президент Гюл, че след извънредния телефонен разговор с Илхам Алиев, всичко случило се през последните дни било забравено и "предишното братство" било възстановено. Не помогна и визитата на 22.10.2009г. в Баку на "хитрата лисица"

Електрически стълбове монтирани на пътно платно

Електрически стълбове монтирани на пътно платно
Електрически стълбове стърчат по средата на уличните платна пречат на движението в село Груево до Момчилград. От И-Ви-Ен обещават да разрешат проблема, но не се ангажираха със срокове.

Баровски квартал без канализация

Баровски квартал без канализация
Луксозен квартал в Приморско е на септични ями. Пета година жители на “Узунджата” чакат асфалтирани улици и тротоари. Те дори събират собствени средства за да се справят с проблемите.

Етичен кодекс

Етичен кодекс
За първи път Община Бургас има етичен кодекс благодарение на юриста и общински съветник Делян Иванов. Кодескът има за цел да повиши доверието на хората в органите на местно самоуправление.

Детска градина посрещна 60-годишен юбилей

Детска градина посрещна 60-годишен юбилей
С водосвет откриха отново детска градина “Звездица” в Бургас. Тя посрещна 60 годишния си рожден ден с напълно обновена сграда.

Местна структура ще се бори със СПИН

Местна структура ще се бори със СПИН
20 организации в Бургас се обедниха в борбата срещу СПИН. Всяка от тях ще даде своя принос за профилактика и информираност на младите хора.

Рибари се радват на богат сезон

Рибари се радват на богат сезон
Глобалното затопляне и замърсяването на морската вода гонят от Черно море някои видове риби. Застрашително са намалелили пасажите от цаца, илария и кефал. Въпреки това рибарите от Варна се радват да добър улов и високи изкупни

Стачка на работници от публичния сектор

Стачка на работници от публичния сектор
Италия е блокирана заради четири часова предупредителна стачка. Работници от транспорта, здравния и образователния сектор се обявиха против бъдещите съкращения.