ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

След минаретата на дневен ред в Швейцария идва забраната на забрадките в училищата.

02.12.2009

Малко хора в България знаят, че в Швейцария отдавна е забранено учителките, независимо от вида и характера на училището, да влизат в клас забрадени. Окуражени и ентусиазирани от категоричните резултати на референдума на 29.11.2009г., големите кантони Фрибург, Лозана и Во подготвят процедури в местните парламенти за забрана на ученическите забрадки. Така напр., депутатката от социалистическата партия в кантоналния парламент на Фрибург Ерика Шнайдер (избрана от общината Вилар-сюр-Глан), още на 21.11.2009г., т.е. преди референдума за минаретата, призова от микрофоните на радио "Фрибург" да бъдат забранени чадорите в класните стаи и припомни на своите слушатели, че тя вече е внесла предложение в Държавния Съвет за промяна на Закона за образованието. Като причина за своята инициатива тя посочи скандалния случай с 8 годишно забрадено момиче в местно начално училище. По радиото Шнайдер изрази възмущението си с думите: "тук опираме до принципа за равенство и за защита на свободното развитие на едно дете, което трябва да бъде прието и интегрирано в обществото. Детето само не е избрало да носи тези символи, то е било принудено. Училището не е място за демонстриране на религиозна принадлижност, то трябва да бъде независимо и неутрално". Със същата задача се е нагърбил нейния колега от дясната партия UDC в кантоналния парламент на Лозана Пиер-Ив Рапаз. Той е внесъл предложение за забрана в училищата на всички религиозни символи. Според швейцарски вестници, очаквало се през близките месеци подобни инициативи да бъдат предприети и в местните парламенти на други кантони.

2

2

5

5

България празнува, граничар Цонков е невинен!

България празнува, граничар Цонков е невинен!
България празнува-граничарят Михаил Цонков е невинен. След решението на военно-апелативния съд, в Бургас се проведе митинг на победата. На него гражданското общество празнува.

Ньойски договор

Ньойски договор
Пагубният за България ньойски договор е подписан на днешния ден преди 90 години. Страната губи свои земи, а хиляди българи са прогонени насилствено от родните си места.

90 години от подписването а Ньосйкия договор

90 години от подписването а Ньосйкия договор
В София годишнината от подписването на Нюйския договор беше отбелязано с раздаване на книги от активисти на ВМРО.

Отбелязват годишнината от Ньойския договор

Отбелязват годишнината от Ньойския договор
Ученици от Кърджали участваха в дискусия по повод “90 години от подписването на ньойския договор”. Оказа се, че те знаят много за събитието и са съпричастни към трагедията на България от онова

180 хиляди лева глоба заради несвършена работа

180 хиляди лева глоба заради несвършена работа
Община Бургас не приема, че ремонтираният булевард “Захари Стоянов” е завършен. Според чиновниците фирма “Виастрой” не си е свършила добре работата и трябва да плати неустойки в размер на 180 хиляди лева. Ремонтът на главния Бургас-Слънчев бряг става исторически. Изграждането на кръгово движение до Равда бави нещата. До лятото на 2010 година обаче

Красива и безопасна Коледа в Бургас

Красива и безопасна Коледа в Бургас
Увеселителен парк, дядо Коледа и много забавления ще има тази година на коледния базар в Бургас. Площад тройката ще се превърне в празничен град. Членовете на комисията по временните обекти определиха местата за да има ред и красота за

Фирма нахлу в частна собственост

Фирма нахлу в частна собственост
Софийска фирма прокарваща кабели нахлу в частна собственост в село Мост. Унищожени са 17 декара люцерна и голям брой дръвчета. Собственикът на земята ще съди нарушителя.

Полицията по следите на изманичка

Полицията по следите на изманичка
50 годишна жена стои в основата на измамата с лаптоп в Приморско. По това време тя е била служител на мобилен оператор в града. Полицията е по следите и.