ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Срещата Ердоган-Харири предизвика нова политическа криза между Турция и Израел.

12.01.2010

Късно снощи Анадолската агенция разпространи съобщение за тона и съдържанието на извънредното заявление на МВнР на Израел по повод новите критики на Реджеп Ердоган по адрес на Израел. Според Говорителя Йоси Леви, правителството на Израел посрещнало с недоумение и съжаление "недопустимия тон и безпочвените обвинения", отправени към Израел от турския премиер Ердоган след срещата му в Анкара с премиера Харири. В декларацията на МВнР на Израел се посочва, че "Турция и турците са последните, които могат да си позволят да дават съвети на държавата Израел". Йоси Леви считал, че "Ердоган е изпуснал контрола над произнесените от самия него думи, с което е прекрачил границата на допустимото политическо говорене". Израел не желаел да влиза в полемика заради "непремерените квалификации" и щял да следва предишната си политика на уважение и на стабилни отношения, но в замяна щял да очаква подобно поведение и от турската страна. Светкавичната реакция на Израел беше провокирана от оценката за политиката на Израел в Близкия изток и по-конкретно от критиките на Ердоган за престъпленията и вината на Еврейската държава в сектора Газа. Това е стар "конфликтен спор" между Анкара и Тел-Авив по въпроса кои са "терористите" и как следва да се води борбата с вътрешния и световния тероризъм, като основните различия се отнасят до турските оценки за палестинците ( Хамас, Хизбула в Ливан и др. ) и до това как Израел гледа на тези палестинци и косвено на ПКК и как Турция воюва с кюрдите.

2

2

5

5

Кървавата Коледа

Кървавата Коледа
Преди 65 години на днешния ден палачите на комунистическия лидер Тито убиват над хиляда българи. В историята този ден остава като Кървавата Коледа.

Проверяват съда за нехайна работа с лични данни

Проверяват съда за нехайна работа с лични данни
Комисията за защита на личните данни се самосезира след репортаж на телевизия СКАТ. В него ви показахме как във Варненския окръжен съд всеки има достъп до удостоверения за актуално състояние на десетки

Коледен концерт на българите в чужбина

Коледен концерт на българите в чужбина
Коледен и новогодишен концерт се състоя в Националния дворец на културата в София. Той е за българите, които са извън сегашните граници на България и празнуват Рождество Христово на седми

Бум на делата срещу е.ОН

Бум на делата срещу е.ОН
Над 200 варненци съдят енергото в града, което е собственост на немска компания. Повечето искове са заведени в края на миналата година.

Въоръжен грабеж

Въоръжен грабеж
Въоръжен грабеж беше извършен рано тази сутрин от магазин в Бургас. За по-малко от час полицията задържа извършителя Недялко Александров. Той се оказа с 29 ефективни присъди за кражби.

Тежка зима обхвана Западна Европа

Тежка зима обхвана Западна Европа
Студеното време и обилните снеговалежи се настаниха трайно в Западна и Централна Европа. Във Великобритания отбезязват най-студената зима от 1981 година.

Пробив в системата на сигурност по летищата в ЕС

Пробив в системата на сигурност по летищата в ЕС
Оказа се че не трудно да се премине с бомба през летищата в Словакия и Ирландия. Това доказа тренировъчен тест.

Събор на св. Иоан Кръстител

Събор на св. Иоан Кръстител
Православната църква чества днес свети Иоан Кръстител. Днес - един от най-почитаните празници у нас празнуват хората с име Иоан, Йоан, Иван и производните им. На всички именници желаем здраве и