ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Първо посещение в Турция на Комисаря по разширяването на ЕС Щефан Фюле.

14.03.2010

Утре започва двудневното посещение в Турция на наследника на турския приятел Оли Рен - новият Комисар по разширяването и междусъседските отношения чехът Щефан Фюле. Анкара отдава изключително важно значение на тази визита и прави всичко възможно високият гост да си замине от Турция с най-добри "първи впечатления" от страната и нейните ръководители. Турция си спомня с "носталгия и признателност" за своя "лобист", който даде всичко от себе си за "Европейската кауза на Турция" и няма да пожали сили и средства да "омагьоса" със своя чар бившия Външен министър на Чехия, сега Еврокомисар, от когото зависи много как ще протича преговорния процес за турското членство след "епохата Оли Рен". В програмата на Фюле са предвидени срещи с Премиера Реджеп Ердоган, с Министъра на външните работи Давутоглу и с Държавния министър и Главен преговарящ Егемен Баъш. Отделно Еврокомисарят Фюле ще има разговори с депутати от Меджлиса, с представители на бизнеса и на НПО на "гражданското общество". Турските наблюдатели подчертават, че преди да "уважи" Турция, Фюле е предпочел да демонстрира вниманието си към Хърватска, която също като Турция води преговори за присъединяване. С оптимистично-приповдигнат тон турските медии дават висока оценка за нагласите на Фюле по адрес на турското членство, но пропускат да посочат главното условие за това членство - "доказана модерна демокрация и изпълнение на всички ангажименти и критерии за членство в ЕС". По-нататък турските източници отделят място на претенциите на ЕС,изречени от самия Фюле преди да отпътува за Анкара, с такава пренебрежителност, сякаш става дума турските метеоролози да правят по-точни прогнози за времето. А "забележките" на Брюксел, които Фюле трябвало да предаде на домакините си, касаели "кюрдското отваряне, свободата на мисълта и на словото, конституционните реформи, съдебните реформи, религиозните права и свободи, защитата на малцинствата, ролята на Турция в борбата с нелегалната емиграция и трафика на хора и Кипърския проблем". Между Фюле и турските ръководители ще бъде направен преглед на очакванията и на двете страни за "приноса на Испанското председателство" и как то да бъде съчетано с усилията и позициите на самия Фюле като Еврокомисар. Става дума за "чувствителната тема", наречена "нови преговорни глави". Все по-често се налагат мненията, че "първоначалното изхвърляне на Испания да постави рекорд с откриването на 4 нови преговорни глави" е утопия и би било разумно да се работи поне за една нова преговорна глава. С такъв актив Швеция приключи мандата си и сдаде щафетата на Испания, на която й остават само 3 месеца да бъде Председател на ЕС и никакво чудо не е в състояние да придвижи напред преговорния процес с Турция с желаната от нея и някои нейни покровители скорост.

2

2

5

5

25 години от протурския атентат на гара Буново

25 години от протурския атентат на гара Буново
Навършват се 25 години от кървавият атентат на гара Буново, при който загиват жени и деца. Той се превръща в мрачен символ на турския тероризъм в България.

ДПС отказа да почете жертвите от гара Буново

ДПС отказа да почете жертвите от гара Буново
От ръководството на ДПС заявиха, че за първи път чуват, че на 9 март има поклонение пред паметта на жертвите на терористичния атентат на гара Буново.

Битката при Клокотница - една от най-забелeжителните български победи

Битката при Клокотница - една от най-забелeжителните български победи
Да си припомним една важна историческа дата. Българският цар -Иван Асен втори побеждава Теодор Комнин при Клокотница. Така той потвърждава, че неговата държава е една от най-могъщите по това

Тежка катастрофа

Тежка катастрофа
Възрастна жена загина, а семейство с две деца пострада при жестока катастрофа на пътя Бургас-Поморие. Автомобилът, c който са се движили падна от надлез.

Пътната обстановка

Пътната обстановка
Снегът и зимата не бързат да си отиват. Продължава да бъде тежка обстановка в цялата страна. Авто-магистрала “Тракия” е затворена в отсечката Бургас - Карнобат. Автомобилите се движат по стария път през

Снежна блокада

Снежна блокада
Мокър сняг и виелица блокираха цялата Варненска област. Три общини са в бедствено положение. Стотици автомобили са закъсали в преспитe на авто-магистрала “Хемус” и чакат почистващите фирми да си свършат

Скъсана дига наводни къщи в Поморие

Скъсана дига наводни къщи в Поморие
Дига се скъса в Поморие. Водата заля няколко къщи и крайбрежната улица. Заради огромните вълни от пет бала положението е бедствено.

Силно вълнение потроши десетки лодки

Силно вълнение потроши десетки лодки
Лошото време и бурното море докара доста главоболия на рибарите в Поморие. Вълна счупи десетки лодки и подкопа моста.