ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Световният печат определя като "груба политическа реакция" антиарменските заплахи на Ердоган.

18.03.2010

Изпадналият в нервна криза и изгубил всяко чувство за нормално политическо поведение турски Премиер Ердоган реши да си отмъсти на пребиваващите в Турция арменци заради приетите в САЩ и в Швеция резолюции за признаване на геноцида от 1915г. За първи път "гениалната идея" за прогонване на уж "нелегално работещите в Истанбул 50 хиляди арменци" беше лансирана от депутати на опозицията при тяхната среща с американския посланик в Анкара Джеймс Джефри няколко дни преди фаталната за Турция дата 4 март. След това същото предложение беше направено при брифинга на Ахмет Давутоглу за членовете на Комисията за външна политика в Меджлиса.( наша информация от 15.03.2010г.). На тази тричасова среща броят на "опасните и вредни" арменци скочи на 70 хиляди. Цифрата им "за последно" беше уточнена от Реджеп Ердоган - 100 хиляди, които подлежат на санкции. Тяхната "вина" така и не беше доказана, освен че са арменци и са наследници на прогонените и избитите 1,5 млн. техни баби и деди. Ердоган и неговите министри дори не си дават сметка, че подобна "репресивна мярка" веднага извиква спомена за депортирането на арменците през 1915г., т.е. Анкара си вкарва нов "автогол" със заплахите да се "прочисти" от тези, които са признати като народ,понесъл Първия в историята на 20-ия век геноцид. По този повод английският "Таймс" коментира, че непремерените и трудно обясними заплахи на Ердоган нанасят вреда на Турция в момент, когато светът е насочил вниманието си към "масовото унищожаване на арменците в Османска Турция". Подобни заплахи за отмъщение заради международното признаване на геноцида от 1915г. са били отправяни и по-рано, "но за първи път турски Министър-председател си позволява да изговори публично подобни предупреждения". Испанският "Ел Паис" вярно е почувствал паниката и загубата на здрав разсъдък сред турските управляващи, "национализма на които не може да бъде така силно засегнат и да изпуснат нервите си от друго табу, освен от израза "арменски геноцид". Само така, пише вестникът, "може да бъде обяснено "грубото и скандално политическо поведение на Ердоган", който се заканил да изгони от Турция 100 хиляди арменци "в отговор и като реакция на признаването на арменския геноцид".

2

2

5

5

Далаверите на Борисов една по една излизат на светло

Далаверите на Борисов една по една излизат на светло
Старите далавери на Борисов една по една излизат на светло, след като стари дружки бяха погнати от следствието.

Протестиращи: Бойко да спази обещанието за ГМО!


Протестиращи: Бойко да спази обещанието за ГМО!

АТАКА - другото лице на ДПС и ГЕРБ

АТАКА - другото лице на ДПС и ГЕРБ
В това издание на предаването "Паралакс" се търси отговор на въпроса "Кога започна разпадането на АТАКА?". Дали оправдателната присъда за инцидента на магистрала "Тракия" не резултат от нечиста сделка? Как мултиплексите се оказаха в ръцете на ДПС? Какъв е бил изборния успех на Сидеров преди да стане водещ на

Увеличение на тока и нови такси искат И-Ви-Ен

Увеличение на тока и нови такси искат И-Ви-Ен
Електро–разпределителното дружество И Ви Ен поиска увеличение на тока в Югоизточна България. Планира се и въвеждане на нова такса “Мощност”.

Българското консулство в Бурса затвори врати

Българското консулство в Бурса затвори врати
Българското консулство в Бурса затвори врати. Изселническите организации и турското правителство остро се възпротивиха.

Изследват 200 деца за тежки метали в кръвта

Изследват 200 деца за тежки метали в кръвта
200 ученици от Община Кърджали ще бъдат изследвани за наличие на тежки метали в кръвта. Проучването струва 20 хиляди лева и ще обхване деца от няколко крайградски села.

Река Велека излезе от коритото си

Река Велека излезе от коритото си
Река Велека излезе от коритото си при царевското село Бродилово. Водата заля ниви и е на път да достигне крайните къщи.

Проучват локалните свлачища

Проучват локалните свлачища
Все още не е ясно кои свлачища ще бъдат приоритетно укрепени във Варна. За целта вече има заделени половин милион лева.