ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Турция беше неприятно изненадана от изобличително документално предаване на немската ARD.

11.04.2010

На 09.04.2010г. в 23,30ч. местно време Първи канал ARD на немската телевизия започнал излъчването в продължение на 90 минути на документално-исторически филм, посветен на арменския геноцид през 1915г. Две крайно силни като обвинение и като документално доказани части на филма предизвикали истински смут и възмущение едновременно сред турската колония в Германия и сред политиците в Анкара. Пресъздадени били спомените на немска болногледачка, която се намирала служебно в Анадола през 1915г. На фона на потресаващи черно-бели снимки били цитирани думите й : "в пустинята властите бяха подготвили концентрационен лагер, в който трябваше да бъдат настанени принудително изселените арменци от Анадолската част на Турция. Когато пристигнах на мястото, в лагера вече имаше 60 хиляди заточенци. Повечето от тях бяха жени и деца и нямаха вид на хора, а приличаха повече на залитащи скелети. От разговорите между тях и от подмятанията на охраняващите ги заптиета разбрах, че преди да пристигнат в лагера, мъжете са били отделени и закарани в друга посока." Вторият потресаващ момент от предаването бил посветен на заключенията на тогавашния Генерален консул на Германия в Истанбул Мордман. Подписалият заповедта за унищожаването на арменците, Талят паша споделил пред Мордман, че указанията били изпълнени и арменците са ликвидирани. Турските медии съобщават, че в деня на предаването "Дер Шпигел" и седмичника "Ди Цайт" са публикували подробни съобщения за очакваното предаване и насочеността на техните коментари създавала "погрешна представа" за обективността на подетата антитурска кампания. Съюзът на турските общности в Германия ( TGD ) незабавно разпространил протестна декларация, подписана от Председателя Кенан Колат. В резюме възраженията се отнасят до познатите аргументи, че изложените факти са едностранчиви, че не се дава думата на другата страна, че предаването ще компрометира усилията за помирение между Турция и Армения. В отделно писмо, изпратено до ръководството на Държавния канал ARD, Колат настоява да бъде подготвено и излъчено ново "алтернативно предаване", в което да бъдат застъпени и гледните точки на турската теза. Турските източници не са пропуснали да отбележат, че през 2005г. Бундестагът е приел решение, в което е записано: "безброй независими историци, Национални парламенти и влиятелни международни организации са на едно мнение, че прогонването на арменците от техните родни места и последвалото изтребление е форма на планиран геноцид". Сегашният състав на нашия Парламент е далеч от подобни заключения, но все пак очакваме с интерес дали някоя от "независимите ефирни телевизии" ще си спомни датата 24 април и ще има смелостта да наруши мълчанието, наложено като цензура, за да не "разсърдим" приятелите на Бойко Борисов и Николай Младенов точно преди очакваната визита на Ердоган и вероятното пътуване за Турция на делегация на Народното събрание начело с Цецка Цачева по случай празника на Меджлиса на 23 април.

2

2

5

5

Системата за издаване на документи за самоличност блокира

Системата за издаване на документи за самоличност блокира
МВР върна бургазлии в суровите времена на опашките. Оказа се, че за да си извадиш нови документи за самоличност трябва да вземеш поне 2 дни отпуск. Компютърната система в паспортна служба не е на ниво, а потърпешви са стотици

Опашки за шофьорски книжки

Опашки за шофьорски книжки
Огромни опашки от изнервени хора се вият и в КАТ - Стара Загора. Хората дошли да си извадят нови шофьорски книжки се оплакват от липса на ред и информация.

До края на 2010 покриват църквата в "Меден рудник"

До края на 2010 покриват църквата в "Меден рудник"
50 хиляди лева постъпиха в сметката на храм “Свети Николай Чудотворец” в Бургас. Те са от държавата. Очакват се да постъпят още сто хиляди лева каза министър Божидар Димитров.

МВР не може да се справи със злоупотребите с пари на българските данъкоплатци

МВР не може да се справи със злоупотребите с пари на българските данъкоплатци
Още за работата на вътрешното министерство. МВР не може да се справи със злоупотребите с парите на българските данъкоплатци, призна министър Цветанов. За сметка на това се похвали, че залавят все повече лица от престъпния контингент на

Приключи операцията по издирването на изчезналия капитан

Приключи операцията по издирването на изчезналия капитан
Приключи операцията по издирването на капитан от Варна, който е плавал под либерийски флаг. За съжаление от фирмата оператор съобщиха, че той не е открит.

Роман Василев - забележка или уволнение?


Роман Василев - забележка или уволнение?

Има ли интерес Турция от евросредствата за България?


Има ли интерес Турция от евросредствата за България?

Отново наводнение на надлеза край СОМАТ

Отново наводнение на надлеза край СОМАТ
Макар и паднал само за няколко часа дъждът в Бургас, отново предизвика наводнение в района на надалеза на Сомат. Мястото се превръща в аква-парк и след най-незначителните валежи.