Тази телевизия работи с грижа за България
Начало Предавания НФСБ Филми Музика Новини Програма Реклама За нас Сателитно покритие
КЪРВАВА ЧЕШМА
"КЪРВАВА ЧЕШМА" е документален филм в три части, посветен на жертвите на турския тероризъм в България. През периода 1984 - 1987г. страната ни е разтърсена от серия кървави терористични актове. Убити са 8 души, сред които и 2 деца. Десетки остават осакатени за цял живот. Атентатите са извършени от трима турски терористи - Емин Мехмедали Али, Аптула Аптула Чакър и Саафет Реджеб Реджеб. През 1988г. те са заловени и осъдени на смърт. Пет години по-късно, Ахмед Доган ги направи герои, като им издигна паметник-чешма. Във филма е проследена подривната и терористична дейност на тримата атентатори - техните мотиви, съучастници, средствата и начинът по който извършват взривовете и палежите. Пострадали и очевидци разказват за ужасите, които са преживели при бомбените атентати. Най-голяма е трагедията обаче за близките на невинно загиналите. Години наред българските политици се надпреварват да се извиняват за т. нар. Възродителен процес. Никой обаче не се извини на осакатените и на роднините на загиналите в терористичните актове,Години наред, на 11-и септември, българските политици поднасят съболезнования на американския народ и държава за атентатите от 2001г. Такива съболезнования за убитите българи няма. Като реакция срещу това мълчание и безразличие, бе създаден филмът "КЪРВАВА ЧЕШМА". Той няма за цел да настройва българи срещу турци или обратното. Няма за цел да предизвиква омраза и отмъщение. Неговата цел е: да се знае и да се помни...!

КЪРВАВА ЧЕШМА

Първата част на филма разглежда най-значителните терористични актове извършени у нас през периода 1983-86г.), опровергава тезата за участие на ДС в атентатите и доказва, че терористичните актове не са реакция срещу Възродителния процес.

Втората част на филма разглежда хронологически извършените терористични актове, като поставя акцент върху най-мащабния - атентатът на жп-гара Буново, на 9-и март 1985 година, при който загиват 7 души, сред които и 2 деца.

Третата, последна част на филма обхваща 3 подтеми: "Следите" (веществените доказателства, които отвеждат органите на властта до извършителите), "Залавянето и процесът" и "Позорът"(откриването на паметник на турските терористи).

В момента по СКАТ
10:30 - Парламентарен живот / на живо/
 
Следва ...
12:30 - НОВИНИ – обедна емисия /на живо/