Тази телевизия работи с грижа за България
Начало Предавания Филми Музика Новини Програма Реклама За нас Сателитно покритие
Българите в Австрия
29.03.2008г.
Участват:
Райна Манджукова
Диана Карабинова
Снежана Йовева-Димитрова
Събитие от изминалата седмица:
На 26 март 2008 г. в Червената къща се проведе Кръгла маса на тема "Да бъдеш българин в Австрия", органицирана от Центъра за миграционни изследвания. Своите проучвания на тази тема представиха ръководителят на Центъра доц.д-т Анна Кръстева, както и интердисциплинарният екип на БАН, който в момента работи върху изследване на българите в Австрия. (Репортаж, оператор Ангел Спасов)
Информация по темата:
Предаването е от поредицата "БЪЛГАРИТЕ В..."
Българската общност в Австрия днес наброява около 10 000 души. Нейното развитие започва още от края на миналия век, активизира се през 20-те и 30-те години и особено по времето преди и след Втората световна война. Този процес продължава и в наши дни, когато много българи се установяват в тази страна.
Българите в Австрия имат свои организационни и образователни структури. Първата организация е “Дружество на българските земеделско-стопански предприятия”, както и Българската културно-просветна организация “Св.св.Кирил и Методий”, които развиват разнообразна културна дейност и понастоящем. Църковната община “Св. Иван Рилски” е основана през 1968 г. Огромното мнозинство от сънародниците ни са специалисти – лекари, инженери, музиканти, артисти, художници, адвокати, архитекти. През последните години в резултат на новата емигрантска вълна се увеличава броят на българите, пребиваващи постоянно или временно на територията на Австрия и осъществяващи стопанска дейност там. Именно за тази нова вълна стана дума в динамичния и интересен разговор в студиото с гостенките Диана Карабинова и Снежана Йовева-Димитрова.
Като илюстрация на една част от българската общност в Австрия, а именно - творческата, артистичната интелигенция - е включено интервю с младо семейство български дизайнери, Елица и Петър Пелови, успешно реализирали се във Виена. Интервюто е част от предаването "Бригада" - проект на млади българи в столицата на Австрия, - което се излъчва на български език по австрийска национална телевизия ОКТО. Записът е предоставен от екипа на "Бригада" специално за "Облаче ле бяло"
Още по темата: 1 2 3 4 5
В момента по СКАТ
00:00 - Новини. Прогноза за времето/повторение/
 
Следва ...
00:30 - Дискусионно студио”/ повторение/