Тази телевизия работи с грижа за България
Начало Предавания НФСБ Филми Музика Новини Програма Реклама Избори 2019 За нас Сателитно покритие
Зад синора
Производство: 2005г.
Продължителност: 74 минути
България и до ден днешен граничи не само със самата себе си, но и със собствения си народ. Сред всички онези наши сънародници останали извън пределите на страната ни са и българомохамеданите, които живеят в Беломорска Тракия (днешна Северна Гърция). На тях е посветен филма "Зад синора". Заснемането на този филм беше голямо предизвикателство за екипа ни, най-вече заради факта, че до момента филм за българомохамеданите от Северна Гърция не е правен. В учебниците ни по история темата е слабо застъпена. Обществото ни не знае почти нищо за тези наши сънародници. През турското робство им отнемат вярата, след Първата световна война - народността, в края на 20-и век - правото на прогрес. Това обаче, което не са успели да им отнемат са песните и езикът. Каква е тяхната история, какъв език говорят, какви песни пеят и какъв е пътят пред тях ще видите в трите части на филма "Зад синора". През 2005г., той спечели първа награда в категорията "Култура и културно наследство" на ТВ фестивал "Българската Европа", който се прведе в Русе.

Зад синора:

Първата част на филма "Зад синора" представя историята, бита и самосъзнанието на българомохамеданите от Беломорска Тракия.

Обединява два акцента: песните на българомохамеданите и пътят пред тях. С изграждането на пътя, който ще свързва Термес с най-южния български град - Златоград, българомохамеданите от двете страни на границата ще могат да възстановят историческите си връзки.

Третата част е посветена на обичаите, песните, танците и разбира се празничната трапеза на българомохамеданите от Беломорска Тракия. В края на филма - в рубриката "Завръщането", са показани природните и исторически забележителности на някогашния български град Кавала.

В момента по СКАТ
05:00 - “Час по България” - с водещ Пламен Павлов / повторение/
 
Следва ...
06:00 - „Всички на мегдана“ - поздравителен концерт / повторение/