ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Правителството на Ердоган превърнало Турция в масов затвор.

28.08.2010

Днес агенция АНКА разпространи подробно резюме на съдържанието на изследване, проведено от Националния съюз на адвокатските колегии и посветено на тревожната тенденция за увеличаване на броя на задържаните в следствените затвори турски граждани през последните 7 години. Според документа, благодарение на политиката на правителството на Ердоган и на управляващата Партия на справедливостта и развитието, през последните 7 години общо през затворите са минали или продължават да пребивават 338520 задържани без присъда, докато броя на осъдените затворници е само 266986, т.е. за първи път и като резултат от репресивното поведение на властите броя на чакащите присъда или следствени затворници значително превишава броя на осъдените затворници. При публичното представяне на доклада председателят на Съюза на адвокатските колегии ( ТВВ ) Ахсен Джошар подчертал, че решенията за задържане под стража представляват облечено в "законова дреха" нарушение на личната свобода. За съжаление, казал Джошар, стана практика нашите съдилища да издават масово, безразборно и необосновано присъди за арест, които девалвират и от "изключителна превантивна мярка се превръщат в правило и дори в система за наказателни присъди". От своя страна ръководителят на Центъра за човешки права към ТВВ проф. д-р Рона Айбай споделил сериозната си тревога по повод налагащата се тенденция за провеждане на масови и често необосновани арести, плод на външни внушения и натиск. Според него постоянното продължаване на срока на задържане в затвора на заподозрените и рязкото нарастване на техния брой поставя под съмнение статута на Турция като "правова държава" и поражда негативни настроения в чужбина за състоянието на демокрацията в страната. Професорът подложил на остра критика сега действащия закон 5271, който регламентира работата на Наказателните състави на съда и създавал предпоставки за своеволни решения и за силно ограничаване на индивидуалната свобода на гражданите. Особено силно впечатление се поражда от предоставената в доклада статистика. Така напр., ако през 1970г. броят на задържаните без присъда бил 26392, което представлявало 47% от затворниците, то през 2004г. ( първата пълна година от управлението на ислямистите ) цифрите са съответно 31920 и 55%. Тенденцията става отчетлива през 2009г., когато затворените по подозрение и разследвани лица вече достигат 60606 и остават толкова до м.март т.г., когато общия брой на затворниците е 119288 души.

2

2

5

5

България става съучастник в кампанията на Турция за международно признаване на Северен Кипър.

България става съучастник в кампанията на Турция за международно признаване на Северен Кипър.
Това, което Турция не успя да постигне в продължение на 36 години след окупацията на Северен Кипър, е на път да стане реалност в гр. Белоградчик, където от 1 до 6 септември т.г. ще се проведе 13 Балканския шампионат по ориентиране. На 26 август Анадолската агенция разпространи съобщението, че за първи път наложеното на Северен Кипър ембарго за

Икономически мерки за стимулиране на раждаемостта сред българското население

Икономически мерки за стимулиране на раждаемостта сред българското население
Семинар на тема "Демографска катастрофа в България - параметри, фактори, противодействия" лектор Явор Арсов гр. Русе 11.06.2010г.

Бъдеще за децата на България

Бъдеще за децата на България
Семинар на тема "Демографска катастрофа в България - параметри, фактори, противодействия" лектор Анна Андреева гр. Русе 12.06.2010г.

Съвременни аспекти на етническия баланс в България

Съвременни аспекти на етническия баланс в България
Семинар на тема "Демографска катастрофа в България - параметри, фактори, противодействия" лектор Костадин Костадинов гр. Русе 12.06.2010г.

133 години от най-ожесточените боеве на Шипка

133 години от най-ожесточените боеве на Шипка
На днешния ден преди 133 години се провеждат най-тежките боеве на Шипка. Тридневната отбрана на Прохода е една от най-героичните и решаващи битки в Руско-турската освободителна война.

Страсбург осъди Турция за престъпната й политика

Страсбург осъди Турция за престъпната й политика
В Турция са нарушени правото на живот и неговата защита, няма свобода на словото. Това отсъди Европейския съд за правата на човека по делото с убития през 2007 г. арменски журналист Хрант Динк.

Европейски ден на жертвите на тоталитаризма

Европейски ден на жертвите на тоталитаризма
Европа днес почита паметта на всички хора, станали жертва на различните тоталитарни режими по света. В България денят премина незабелязано.

В демографска криза сме - населението на България се топи

В демографска криза сме - населението на България се топи
С всяка изминала година населението на България се топи, въпреки че се раждат повече деца през последните 10 години. Официалната статистика сочи, че страната ни не е достигнала население от осем милиона души. В събота от 18:30 часа по ТВ СКАТ може да гледате четвъртата част на документалната поредица от научния семинар на тема "Демографската