Тази телевизия работи с грижа за България
Начало Предавания НФСБ Филми Музика Новини Програма Реклама За нас Сателитно покритие
Американската разузнавателна дейност в Турция
Американската разузнавателна дейност в Турция 11.04.2009г.
Активизирането на американската разузнавателна дейност в Турция вдигна на крак турския Генерален щаб и турското МВР. Почти всички турски медии съобщават като важна новината, че на 18 март 2009 г. ГЩ на турските въоръжени сили изпратил секретно писмо до ръководството на МВР, в което се съдържали данни за констатирани напоследък случаи, свързани с нерегламентираната дейност на служители на Специалното бюро за разследване и анализи към ВВС на САЩ в Турция (AFOSI). На МВР било предложено да се вземат спешни мерки за пресичане на тази практика,като бъдат предупредени за възможен интерес и предложения за срещи на място от страна на американски служители на работа в AFOSI всички кметове,валии и други представители на органите за самоуправление и в градските администрации и за всеки установен случай на поява и престой на такива американски граждани да се докладва подробно по установения ред.
Военното контраразузнаване на ГЩ било сериозно обезпокоено от зачестилите в последно време обиколки на агентите на AFOSI и целенасоченият им стремеж да контактуват с турски граждани, които притежават интересна за американците информация, което показвало, че тези срещи били планирани предварително, след изучаване на лицата от местната турска администрация и определяне на конкретен подход за създаване на "естествени и непредизвикващи съмнения" условия за осъществяване на желаните срещи.
Преките официални задачи на AFOSI се свеждали до следене и контрол на поведението и спазването на установения режим от страна на работещите в турските бази и в т. нар. "съвместни съоръжения" американски военни и цивилни сътрудници и техните семейства, командировани по силата на подписаните дустранни документи за военнотехническо сътрудничество. Подразделения на AFOSI били дислоцирани с разрешение на турския ГЩ в състава на Американския офис за военно сътрудничество в Анкара, в службите за административна и управленска подкрепа в Истанбул и Измир и в Десети състав на Командването на базата "Инджирлик " до Адана.
Наблюдателите си спомнят,че през 2004 г.е имало подобни нциденти,когато служител на AFOSI във военновъздушната база "Инджирлик" без уведомление и без съответното турско разрешение е предприел обиколка в района на областния град Гиресун на брега на Черно море и провел конспиративни срещи с предварително набелязани лица, от които търсел да получи интересуващата го информация. Подобни действия на друг негов колега били засечени в съседния гр.Трабзон, също на Черноморското крайбрежие. Поради предстоящото посещение на Президента Обама и с цел да не се предизвикат политически и дипломатически усложнения, изпълнението на планираните мерки за пресичане на дейността на американските агенти от състава на AFOSI било временно отложено до 8 април 2009, когато завърши въпросната визита.
Близката история на Турция е пълна с подобни случаи. Типичен пример в това отношение представлява известният, но вече позабравен инцидент от 1979г., когато американският дипломат Александър Пек внезапно се появил в гр. Амасия и настойчиво поискал срещи с високопоставени местни ръководители. Интересите му се свеждали до изучаване на настроенията и недоволството на населението от тежките икономически и финансови условия, съотношението на политическите сили и нивото на напрежение между сунити и алевии, проявите на неофашистите и на "Сивите вълци" от средите на Партията на националистическото движение, възможните кадрови промени на местно ниво сред военната и гражданската администрация и т.н. По сигнал на кмета на града Гюндюз Тюрем до Вътрешния министър Хасан Фехми Гюнеш бил създаден кризисен щаб начело с Министъра на външните работи Гюндюз Йокчюн. Решено било да се предложи на Посланика на САЩ Роналд Спиърс, самият той бивш отговорен служител в Отдела за разузнаване и анализи към Държавния департамент, въпросният "дипломат" да бъде изтеглен без много шум и с това случая да приключи. Реакцията на турското правителство е напълно разбираема, след като в края на 1978г. в гр. Кахраманмараш избухнаха безредици на етнорелигиозна основа, при които загинаха стотина жители на града и десетки къщи и магазини бяха опожарени или разграбени. Разследванията на турските органи доказаха, че не малка заслуга за тази и други провокации имат "Сивите вълци", съветвани и направлявани от "дипломати" като Александър Пек, добре известния и у нас Пол Бернар Хенце и други.
В момента по СКАТ
04:00 - "Край Босфора“ /повторение/
 
Следва ...
05:00 - „Всички на мегдана“ - поздравителен концерт /повторение /
Още новини
България Балкани НФСБ СКАТ Свят
Архив
юли
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031