Тази телевизия работи с грижа за България
Начало Предавания НФСБ Филми Музика Новини Програма Реклама Избори ЕП 2019 За нас Сателитно покритие
Напрежение в отношенията между Турция и Канада
Напрежение в отношенията между Турция и Канада22.04.2009г.
На 21.04.2004г. Парламентът на Канада прие резолюция, която определя изтреблението на армен ците в Османската империя през 1915г. като геноцид и датата 24 април е обявена за ден на възпо менание на паметта на жертвите на геноцида.При гласуването на резолюцията тогавашното прави телство се разграничи от поведението на Парламента и направи опити да успокои Турция в отговор на острата реакция на Анкара.

Във връзка с петата годишнина от събитието беше организирано тържествено честване, на което присъстваха за първи път и членове на Канадското правителство.Непосредствено преди открива нето на церемонията Министър-председателят Ст.Харпър направил официално изявление, с което призовал гражданите на страната да отдадат своята почит към избитите и да не забравят мъките и униженията на оцелелите от геноцида арменци, след което и той се присъединил към участници те във възпоменателната вечер, организирана от арменската общност в Канада.

В знак на протест турското МВнР спешно повикало "за консултации" в Анкара своя Посланик в Ота ва Рафет Акгюнай.Говорителят на Канадското правителство Кори Тенейке изразил съжаление за реакцията на Турция и не без ирония подчертал, че Канада вече е свикнала и затова е очаквала подобно действие, което се повтаряло всяка година около 24 април.В същото време той подчер тал, че за Канада Турция продължава да бъде "приятел и съюзник", който трябва да приеме дос тойно позицията на Канадското правителство и на всички представени в Парламента партии. Наблюдателите припомнят, че в Канада живеят около 70 хил.арменци и тяхната общност подържа тесни връзки с арменската диаспора в САЩ.Това дава основание на някои анализатори да твър дят, че Турция допълнително е разтревожена от възможното влияние на случилото се в Канада върху очакваното с интерес традиционно послание на новия Президент Обама на 24 април
В момента по СКАТ
08:00 - Ранни вести / на живо/
 
Следва ...
10:15 - НОВИНИ – сутрешна емисия
Още новини
България Балкани НФСБ СКАТ Свят
Архив
април
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930