ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Нови разкрития за" черните каси" на тайната организация"Ергенекон".

12.05.2009

Вчера бе предприета поредната серия от нови арести във връзка с аферата "Ергенекон", като най-голямата сензация предизвика задържането на собственика на авторитетната агенция за социологически и политически анализи "ВЕРСО" Ерхан Гьоксел. Вниманието на разследващите било насочено към личния му сейф в банката "Иш банкасъ" в Анкара. При отварянето на сейфа присъствали заподозрения Гьоксел и неговия адвокат, но не се съобщава какви суми или ценни книжа са били намерени. След обиска в банката Ерхан Гьоксел бил предаден на единия от разследващите аферата прокурори в Истанбул и било изготвено искане за съдебно постановление "задържане под стража". Дежурният състав на Съда за тежки престъпления освободил задържания срещу"подписка" и при такъв режим ще се води съдебното дело, по което Гьоксел е привлечен като обвиняем. Ерхан Гьоксел по професия е лекар, има завидно материално и финансово положение и е известен с отличните си познанства и връзки в САЩ. През втората половина на 90-те години на м.в. той беше личен съветник на Месут Йълмаз и се ползваше с доверието на ръководния военен състав на армията. По същото време приключи щастливо за техническия директор на спортния клуб"Сивасспор" Бюлент Уйгур прокурорското разследване срещу него и тима, започнало след получени данни за участието му в трансфер на финансови средства, контролирани от мафиот №1 в структурата"Ергенекон" Седат Пекер. Първоначално прокурорите конфискували намерените при обиска на Бюлент Уйгур 150 хил.нови турски лири (около 150 хил.лева) по подозрение, че са му били предадени от Седат Пекер за "организиране на въоръжено нападение и поръчково убийство". Впоследствие било установено, че парите са му били изпратени в Истанбул по човек, пътуващ с автобуса Сивас-Истанбул с цел покупка на къщата на сестрата на Седат Пекер около езерото Сапанджа. Конфискуваните пари били върнати на Уйгур, но случаят още веднаж показва с какво внимание разследващите следят за "черните каси" на футболните отбори, които вероятно се използват от ръководството на "Ергенекон". Известно е, че Седат Пекер е много "вътрешен човек" в уреждането на мачове, в престъпния трансфер на футболисти и при силовото налагане на избора на ръководства на клубовете и на футболните федерации, предлагани от мафията. Когато е бил нелегално в Румъния през 1998г. и преди да се завърне "доброволно" в Турция срещу гаранции, дадени му от най-високо място, че няма да бъде изтезаван и скоро ще бъде пуснат на свобода, Пекер се е занимавал много активно с футболен "бизнес", като негови "помощници" са били служители на МИТ и на полицията. Разкритията за тази малко известна страна от широкия мафиотски репертоар на Пекер в самата Турция и в чужбина бяха направени през 2002г. от легендата на разследващата журналистика Тунджай Йозкан, самият той сега подсъдим по обвинение за "участие в заговор за сваляне на законното правителство на Реджеп Т.Ердоган".

2

2

5

5

Нарастване на напрежението в кюрдските райони на Турция и Ирак.

Нарастване на напрежението в кюрдските райони на Турция и Ирак.
Тази сутрин в оживения търговски център на гр.Киркук в Северен Ирак с кола-бомба е бил извършен атентат срещу камион, превозващ полицаи. Според полицейския говорител генерал Серхат Кадир, при експлозията са загинали 5 полицаи и 3 цивилни, други 11 са били ранени.Нанесени били щети на паркираните наблизо автомобили и на съседните агазини.

Меркел и Саркози против членството на Турция в ЕС

Меркел и Саркози против членството на Турция в ЕС
По време на събитието "Европа без граници" в Берлин, организирано по повод предстоящите избори за европейски парламент, немският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози отново заявиха, че са против членството на Турция в ЕС. Меркел подчерта, че е съгласна на компромисен вариант, който предлага на Турция привилегировано

Турската реакция след изказванията на Саркози и Меркел за членството в ЕС.

Турската реакция след изказванията на Саркози и Меркел за членството в ЕС.
До момента няма официална реакция от турска страна на шаблонно редактираната и поднесена от всички медии по еднакъв начин новина за изразената от Саркози и Меркел в Берлин принципна позиция за бъдещето на отношенията Турция-ЕС. Като първи опит за неутрализиране на изнена дата и разочарованието, предизвикани от третирането на страната като"

Храмов празник събра бургазлии

Храмов празник събра бургазлии

Реставрират уникални стенописи

Реставрират уникални стенописи
Реставрираха уникални стенописи в църквата - музей “Свети Стефан” в Несебър. Повече от 5 години специалистите са работили за да възстановят църковните изображения датиращи от 16 век.

140 години училище "Св. Св. Кирил и Методий"

140 години училище "Св. Св. Кирил и Методий"
Двоен празник има бургаското училище "Св. Св. Кирил и Методий". Освен патронния празник ученци и учители отбелязаха и 140 години от основаването на гимназията.

Ден на библиотечни работници

Ден на библиотечни работници
Денят на Кирил и Методий е празник и на библиотечните дейци.

Нощ на музеите

Нощ на музеите
Започва международната седмица на музеите. До 18 май бургазлии и гости на града ще могат да разгледат всички експозиции в музеите безплатно .