ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Ахмет Давутоглу посети мюсюлманската сръбска област Санджак.

25.07.2009

Турският Външен министър Давутоглу приключи двудневната си визита в Сърбия с дългоочакваното и най-после реализирано посещение в югозападната Сръбска провинция Санджак, населена предимно с мюсюлмани. При пристигането си в т.н. "столица" гр. Нови пазар гостът бе придружен от своя сръбски колега Вук Йеремич. Там той разговаря с лидерите на двете най-големи мюсюлмански партии Расим Лайич от "Демократическата партия на Санджак" и Сюлейман Угланин от "Босненска коалиция за европейски Санджак". Първият от събеседниците на Давутоглу е Министър на труда и со циалната сигурност в централното сръбско правителство, а вторият - Държавен министър. На проведената по-късно съвместна пресконференция турският министър изразил задоволството си от резултатите, постигнати при срещите му със сръбските ръководители и преди всичко при определянето на общите приоритети и начините за тяхното постигане. Към общата "визия" за развитието на двустранните отношения Давутоглу прибавил и "визията" за бъдещото място на Санджак в тези отношения, като най-важни според него били "двустранното културно сътрудничество и уважението към историята и традициите на другия". Като конкретен резултат от посещението си в Сърбия Давутоглу посочил общото съгласие между Турция, Сърбия и Санджак за сътрудничество при изпълнението на важ ни проекти в реалната икономика и в инфраструктурата на областта. Сръбските ръководители отдавали голямо значение на готовността на Турция да участва в реализацията на автомагистралата, ко то ще минава през Санджак. Само преди 45 дни турският Премиер Ердоган участва в тържествата в Албания при откриването на участъка до пристанището Дурес, изграден от турския строителен холдинг "ЕНКА", чийто създател и почетен президент е изселника от Босна Шарък Тара. Този участък е част от коридора Ресен-Калимаш, който свързва Албания с Косово. Вероятно "ЕНКА" ще получи и новата поръчка в Санджак, защото зад нея стои не само турската държавна политика, но и могъщия американски строител "Бехтел", което означава "лобито" на бивши и настоящи военни, сенатори и влиятелни медии в САЩ.

2

2

5

5

Павилион - убиец

Павилион - убиец
Павилион в Бургас разположен върху тротоар пречи на движението. Заради мястото, което заема той е станал причина за много инциденти твърдят живеещите в района.

Липса на велоалеи

Липса на велоалеи
Заради липсата на велоалеи много кърджалийци се отказват от любимото си занимание да карат колело. На улицата е опасно а по тротоарите пречим на пешеходците споделят хората.

Задават се горещини

Задават се горещини
Горещте дни продължават. Синоптиците успокояват, че още тази нощ ще започне захлаждане. Как кърджалийци се спасяват от жегата вижте в този репортаж.

Катастрофа затвори участък от пътя София - Варна

Катастрофа затвори участък от пътя София - Варна

Катастрофа

Катастрофа

Свлачище уби трима души в Китай

Свлачище уби трима души в Китай

На 28.07.2009 в Анкара ще се проведе срещата Турция-САЩ-Ирак.

На 28.07.2009 в Анкара ще се проведе срещата Турция-САЩ-Ирак.
След заседанието на парламентарната група на ПСР Вътрешният министър Бешир Аталай информирал медиите, че на 28 юли в Анкара ще заседава тристранната група за сътрудничество с участието на отговорни представители на Турция, САЩ и Ирак. Според Аталай, основната тема в дневния ред на срещата била свързана с договарянето на общи мерки за борба с

Опасен булевард

Опасен булевард
Без маркировка пътни знаци и светофари е булевард “Беломорски”в Кърджали. Колите прелитат с бясна скорост, а инцидентите са ежедневие.