ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Турция продължава да затъва в "кюрдското блато".

29.07.2009

След края на срещата в рамките на "тройния механизъм" за решаване на проблемите, свързани с те роризма и сигурността, турският вътрешен министър Бешир Аталай направи оптимистичен отчет за свършеното досега с поредната "нова" инициатива, дефинирана като "отваряне към кюрдите". От празнодумието на министъра стана ясно, че няма какво да се отчита, тъй като, по собствените му думи, "процесът бил в самото начало и липсвали резултати", но правителството било изпълнено с ре шителност да работи по начертания път. Този път имал една единствена посока и тя била изцяло подчинена на процеса на демократизация. Пътят бил труден, изисквал търпение, смелост и помощта на цялото общество. За съжаление, казал Аталай, журналистите и политическите противници на пра вителството не били в състояние да разберат и правилно да оценят направените стъпки. Никой ня мал интерес от правенето на "негативна политика" и всички били длъжни да дадат своя принос. Обяс нявайки намеренията на властите, Аталай "забрави" да посочи примера с бившата кюрдска депутат ка Лейла Зана дали е също стъпка в избраната посока на "демократизация". Защото точно в момен та, когато турският министър обещаваше някакво "демократично" решение на кюрдския проблем, 4 състав на съда за тежки престъпления в Диярбакър "обеща" на Лейла Зана нови 18 месеца затвор в отговор на заведеното дело по стандартното обвинение за "пропаганда в полза на терористична организация" съгласно чл. 7/2 на "демократичния" закон за борба с тероризма. "Терористката" Зана си беше позволила през 2008г. да говори в Лондонски университет за свободата на словото в Тур ция и за трагедията на своя народ, като го сравни с човешко тяло, което е живо само защото вмес то мозък и сърце притежава ПКК и Абдуллах Йоджалан. През 1995г. лежащата в турския зандан бе лежита дъщеря на Турция и на Кюрдистан беше удостоена с наградата "Сахаров" на Европейския парламент. Едва през м. октомври 2004г., благодарение на натиска на световното обществено мне ние и на европейските институции, Лейла Зана беше пусната на свобода и получи наградата си.

2

2

5

5

Енергийна спогодба между Турция и Грузия.

Енергийна спогодба между Турция и Грузия.
На 29 юли т.г. в Анкара енергийните министри на Турция Танер Йълдъз и на Грузия Александър Хета гури подписаха спогодба за изграждане на високоволтов далекопровод, който ще свърже електро преносните системи на двете съседни държави. Инвестицията е в размер на 140 млн. долара и тряб ва да бъде завършена през 2012г. Дължината на връзката е 155 км.,

Серж Саркисян: "Няма да посетя Турция".

Серж Саркисян:
Днес всички турски медии публикуват като водеща новината за изявлението на Президента на Арме ния Серж Саркисян, направено по време на съвместната пресконференция със Сръбския президент Борис Тадич. Както е известно, през 2008г. турският президент Гюл посети Ереван, за да наблюда ва заедно с арменския си колега първата квалификация за световната

Опитен турски дипломат влиза в екипа на Расмусен.

Опитен турски дипломат влиза в екипа на Расмусен.
Вчера в Брюксел официално бяха потвърдени слуховете, че новият Генерален секретар на НАТО А.Ф.Расмусен е одобрил като член на експертния "Съвет на старейшините" предложения през юни т.г. виден турски дипломат Посланик Юмит Памир. На 3 август 2009г. новосформираният орган в със тав от 12 души започва работа и ще подпомага Генералния секретар при

Уволниха лекаря принудил жена да роди в дома си

Уволниха лекаря принудил жена да роди в дома си
Уволниха лекаря, който отказа да приеме родилка във варненската болница “Света Анна”. Той върна жената и тя беше принудена да роди в дома си акуширана от своя съпруг.

Кмет купи имот със собствени средства за да спаси село

Кмет купи имот със собствени средства за да спаси село
Най-сетне ще има вода в село Сан Стефано. Кметът на Карнобат купи земя с лични средства и я дари на общината. През имота ще минава спасителният за селото водпоровод.

Джон Лоутън представя Община Созопол пред света

Джон Лоутън представя Община Созопол пред света
Световно известният музикант Джон Лоутън гостува на кмета на Созопол. Там започват снимките от поредицата “Джон Лоутън представя”. Той ще разказва историята на уникалния старинен град.

Ремонтират опасни електрически стълбове

Ремонтират опасни електрически стълбове
Електрическите стълбове край детската градина в бургаския комплекс “Зорница” вече не застрашават живота на децата. Те бяха ремонтирани веднага след вчерашния репортаж на телевизия СКАТ.

Ремонтират училище

Ремонтират училище
Ремонтират училището в Царево. Подменят вратите на класните стаи. Инсталирани са и видео-камери в коридорите на учебното заведение.