ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Бившият турски президент Еврен спешно е приет в болница.

04.08.2009

Снощи Седмият турски президент о.з. генерал Кенан Еврен получил остра сърдечно - дихателна кри за и спешно бил приет за лечение в интензивното отделение на болницата в гр. Бодрум. Първа по мощ му била оказана в лятната му вила в Ялъкавак и при транспортирането му до болницата със специално оборудваната линейка пулсът паднал до 30 и сърдечният ритъм бил почти изгубен. Първи те резултати от изследванията показвали, че вероятно пациентът има вътрешен кръвоизлив и това наложило преливане на кръв. Въпреки настъпилото стабилизиране, за Бодрум излетял санитарен са молет на турската армия и тази сутрин пациентът бил приет във военната болница "Гюлхане" (GATA) в Анкара. Генерал Еврен като Началник на ГЩ оглави военната хунта, самопровъзгласила се като "Национален съвет за сигурност", която извърши военен преврат на 12.09.1980г. В страната беше обявено извънредно положение, въведен беше полицейски час, Парламентът беше разтурен, Конст итуцията - суспендирана, а всички политически партии и синдикати - забранени. Започнаха масови арести и бяха сформирани извънредни военни трибунали, десетки хиляди "заподозрени" бяха прину дени да емигрират нелегално в чужбина. Периодът на управлението на хунтата до 1986г. ще се за помни с жестоките изтезания над задържаните и подсъдимите, в резултат на които стотици "враго ве" на нацията изгубиха живота си, а други хиляди останаха инвалиди или получиха психически забо лявания. Съгласно изготвената от превратаджиите Конституция от 1982г., която още е валидна, ге нералите от хунтата не подлежат на съдебно преследване заради извършените престъпления.

2

2

5

5

Гафове помрачиха турските културни дни в Марсилия.

Гафове помрачиха турските културни дни в Марсилия.
На 1 юли т.г. във Франция беше даден старта на дългоочакваните дни на Турция, чиято програма първоначално беше определена като "Година на Турция във Франция", но поради политическата кон фронтация през последните месеци мероприятието беше преименовано на "Турски сезон". След Па риж домакин на честванията стана общината в Марсилия, където на

Световна седмица на кърменето

Световна седмица на кърменето
Кърджали е столица на Седмицата на кърменето. Кампанията цели все повече майки да станат съпричастни към идеята да хранят естествено бебетата си.

Седмица на кърменето

Седмица на кърменето
И бургас се включи в инициативата. Шествие на майки с колички, които подкрепят идеята се проведе в морския град.

Фестивал на мановия мед

Фестивал на мановия мед
Пчелари си дадоха среща в Царево. Градът е домакин на шестия фестивал на мановия мед.

106 години от Илинденско - преображенското въстание

106 години от Илинденско - преображенското въстание
106 години се навършват от избухването на Илинденско – преображенското въстание. Въстаналите райони са удавени в кръв, а хиляди хора са прокудени от родните места.

Премиерът на Ирак и кюрдски политици ще решават спора за петрола

Премиерът на Ирак и кюрдски политици ще решават спора за петрола
Премиерът на Ирак се срещна с президента на страната, както и с регионалния президент на Иракския кюрдски автономен район. Те ще се опитат да разрашат споровете около петрола и иракския град Киркук, които са причина за разделението между кюрдите и останалата част от населението на

Президентът Курманбек Бакиев официално встъпи в длъжност

Президентът Курманбек Бакиев официално встъпи в длъжност
Президентът на Киргизстан, който бе избран за втори мандат, встъпи официално в длъжност. Опозицията твърди, че президентските избори са фалшифицирани и отказва да приемат победата на Бакиев.

Опасни плажове

Опасни плажове
Морето през август е най–опасно за къпане. Водните спасители предупреждават летовниците да са особено внимателни заради мъртвото вълнение.