ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Хвалбите на Егемен Баъш напомнят поведението на Чембърлейн след Мюнхен.

22.09.2009

На 18.09.2009г. подробно информирахме за състоянието на турско-френските отношения в навечер ието на визитата на турския Държавен министър и Главен преговарящ Егемен Баъш, чиято цел е да промени с нещо френската позиция по турското членство преди окончателната редакция на доклада на ЕК за напредъка на Анкара. Посещението приключи и на летището в Истанбул Егемен Баъш без никакво притеснение заявил, че "Франция и Турция нямат различия относно протичането на преговор ния процес". Тази мисъл е извадена от целия текст на неговото изявление като водещо заглавие на всички информации на турските медии за резултатите от срещите на турския пратеник в Париж. Ба ъш подчертал колко полезно и навременно било пътуването му до Франция, където той имал възмож ността да "изложи турската чувствителност по процеса на присъединяване през другия европейски локомотив Франция, и то само броени дни преди общите избори в Германия. Турция била длъжна да уведоми своите френски събеседници за нуждата от корекция на някои използвани термини и квали фикации по адрес на Анкара, които били погрешни и вредни". Според хвалбите на Баъш, всички фре нски представители, с които той разговарял, потвърдили за сетен път своето съгласие за продължа ване на започналите през 2005г. преговори и били на абсолютно същото мнение като турското, че трябва да се направи обобщена оценка за резултатите от преговорите. Нещо повече, Франция, как то го е правела винаги досега, щяла да продължава да подкрепя Турция за отварянето на нови и все по-нови "преговорни глави". Баъш "останал с впечатлението", че Париж все по-внимателно следи ико номическото издигане на Турция и нарастващата й роля при разрешаване на световни и регионални кризи, което укрепвало позициите на Анкара като "търсен и уважаван партньор". Франция проявява ла също така нарастващ интерес към "процеса на демократично отваряне" и изразила пълната си со лидарност с предприетите в Турция инициативи. За Франция било много важно и той лично се убед ил как в Париж следят отблизо "отварянето между Турция и Армения". Другият "голям политически и икономически актив" на Турция пред Франция и пред ЕС, с който всички се съобразявали, била ключ овата роля на неговата страна в осъществяването на световната енергийна политика и участието на Анкара в регионалните енергийни проекти, което било оценено по достойнство от неговите френ ски домакини на всички нива. Баъш не скрил радостта си от успеха на програмата "Турски сезон във Франция" и направил извода, че подобни форуми допринасят за по-доброто опознаване на турската действителност и за преодоляване на грешните представи сред много французи за съвременна Тур ция.

2

2

5

5

Гърция получила ракети с възможности за удар срещу Истанбул.

Гърция получила ракети с възможности за удар срещу Истанбул.
Днес някои турски медии коментират съобщенията на гръцки източници, според които гръцките ВВС са получили преди седмица договорените с Франция крилати ракети "въздух-земя Scalp". Същите са разработка на френско-английския консорциум MBDA и Гърция сключила договора за доставка на 34 ракети "Scalp EG" ( Storm Shadow ) през

Проектът "сини зони" мина през ОбС - Бургас

Проектът "сини зони" мина през ОбС - Бургас
Общинският съвет в Бургас гласува изграждането на сини зони. Проектът подлежи на още обсъждания докато стане факт. На днешната общинска сесия той предизвика бурни дебати.

Промени в ОбС - Бургас и в постоянните комисии

Промени в ОбС - Бургас и в постоянните комисии
Общинският съвет в Бургас има нов заместник – председател. Има и нови общински съветници в редиците на ГЕРБ и БСП.

Общинските аптеки пред фалит?

Общинските аптеки пред фалит?
Бургаските съветници обмислят обединяването на общински аптеки и пазари. Целта е дружеството да се запази а дълговете му да бъдат погасени. Съдбата му ще стане ясна на следващата сесия.

Нов правилник за работа на Надзорния съвет по приватизация

Нов правилник за работа на Надзорния съвет по приватизация
Още от общинската сесия. Надзорният съвет на общинската агенция по приватизация има нов председател.

Тролеите спират за месец

Тролеите спират за месец
Тролеите в Бургас спират от 19 септември за един месец. Причина за това е реконструкструкция на булевард “Захари Стоянов”. По маршрута ще бъдат пуснати автобуси, които ще превозват гражданите.

В досието "Ергенекон" имало документи за еврейско-масонски заговор.

В досието "Ергенекон" имало документи за еврейско-масонски заговор.
Истинска сензация предизвика новината, че в приложенията към основния обвинителен акт по дело то "Ергенекон" се намирали документи в оригинал на френски език и копия в превод на турски, изгот вени в "Европейския Център на масоните". Откъси от тайните решения, предназначени за вътрешно ползване и отнасящи се до "план за

Ердоган и Давутоглу за турско-арменските отношения.

Ердоган и Давутоглу за турско-арменските отношения.
Според оценки и прогнози на турските медии, при срещите си с различни представители на чуждите делегации по време на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк премиерът Ердоган и външният министър Ахмет Давутоглу щели да акцентират върху т.н. "отваряне към Армения", в осн овата на което били заложени следните 4 главни принципа: