ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Кюрдска депутатка осъдена на затвор заради пропагандиране на "терористична група".

27.10.2009

В Турция наистина вече не знаят какво да правят, парализирани и ужасени от всеобщото кюрдско надигане. Отправят се призиви и предупреждения да спре мирната инициатива на ПКК и на Партията на демократичното общество (ПДО), които звучат повече като молби и вопли за помощ. Точно в тази крайно напрегната обстановка се разнесе новината, че депутатката Айсел Туулук от Диярбакър (ПДО) е била осъдена вчера на 1 година и 6 месеца затвор от 4-ти състав на Съда за тежки престъпления в Диярбакър. Все пак съдиите са проявили "разум и великодушие", защото обвинението настоявало за това "тежко и опасно за държавата престъпление" народната представителка на кюрдския народ да получи 5 години. Присъдата била издадена по силата на чл. 7/2 на Закона за борба с тероризма. "Престъплението" било консумирано през м. септември 2006г., когато Туулук говорила на митинг в Диярбакър и заявила, че военно решение на гражданската война няма и Йоджалан трябва да бъде включен в евентуални преговори за търсене на мирен и политически изход от кризата. Независимо от факта, че тя има депутатски имунитет, който бил отчетен на първа инстанция, 9-то наказателно отделение на Върховния касационен съд намерило аргументи в обърканата и противоречива наказателна материя в Конституцията, специалния закон за борба с тероризма и общовалидния НПК по такъв начин, че повторното дело в съда в Диярбакър било принудено да се съобрази с бележките и възраженията на ВКС и "закова" присъдата на 1,5 години затвор. Очакваме все пак да реагира по някакъв начин нашето "будно гражданско общество" или пък някой колега-депутат от разните комисии в Българския Парламент, където все още функционира смесена група за приятелство с турския Меджлис, да се обади поне от приличие и за собствения си имидж, вместо да вдига шум пред камерите за подобни случки в другия край на света, само защото разбрал за тях от СNN или от някой филиал на "Отворено общество".

2

2

5

5

Франция подготвя нова "динена кора" за турското членство в ЕС.

Франция подготвя нова "динена кора" за турското членство в ЕС.
Френският вестник "Фигаро" публикува обстоен анализ на причините за нарастващия натиск върху Европа, оказван от потоците нелегални имигранти, и търси вината за това тревожно явление в поведението на "преднамерено бездействие" на турските власти. Показателно е заглавието на материала - "Нелегалната емиграция, пречка за

Турска парламентарна делегация за пореден път ще ухажва Баку и ще търси прошка.

Турска парламентарна делегация за пореден път ще ухажва Баку и ще търси прошка.
Кризата в отношенията между Анкара и Баку съвсем не е преодоляна, въпреки уверенията на турския Президент Гюл, че след извънредния телефонен разговор с Илхам Алиев, всичко случило се през последните дни било забравено и "предишното братство" било възстановено. Не помогна и визитата на 22.10.2009г. в Баку на "хитрата лисица"

Електрически стълбове монтирани на пътно платно

Електрически стълбове монтирани на пътно платно
Електрически стълбове стърчат по средата на уличните платна пречат на движението в село Груево до Момчилград. От И-Ви-Ен обещават да разрешат проблема, но не се ангажираха със срокове.

Баровски квартал без канализация

Баровски квартал без канализация
Луксозен квартал в Приморско е на септични ями. Пета година жители на “Узунджата” чакат асфалтирани улици и тротоари. Те дори събират собствени средства за да се справят с проблемите.

Етичен кодекс

Етичен кодекс
За първи път Община Бургас има етичен кодекс благодарение на юриста и общински съветник Делян Иванов. Кодескът има за цел да повиши доверието на хората в органите на местно самоуправление.

Детска градина посрещна 60-годишен юбилей

Детска градина посрещна 60-годишен юбилей
С водосвет откриха отново детска градина “Звездица” в Бургас. Тя посрещна 60 годишния си рожден ден с напълно обновена сграда.

Местна структура ще се бори със СПИН

Местна структура ще се бори със СПИН
20 организации в Бургас се обедниха в борбата срещу СПИН. Всяка от тях ще даде своя принос за профилактика и информираност на младите хора.

Рибари се радват на богат сезон

Рибари се радват на богат сезон
Глобалното затопляне и замърсяването на морската вода гонят от Черно море някои видове риби. Застрашително са намалелили пасажите от цаца, илария и кефал. Въпреки това рибарите от Варна се радват да добър улов и високи изкупни