ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Федерацията на Балканските изселници в Турция протестира срещу претенциите на България.

06.01.2010

Балканските изселници в Турция реагираха негативно на съобщенията за намерението на България да поиска обезщетение в размер на 10 млрд. долара заради стоките и имотите, останали в Турция след 1913г. в резултат на изселването на българите. Така започва писмената декларация на Конфедерацията на румелийските изселници от Балканите ( BGF ), която беше разпространена от нейния председател Турхан Генчоглу. Той бил неприятно изненадан от появилите се в печата съобщения по темата. Генчоглу определил поведението на България като това на "крадеца, който вика дръжте крадеца". Този "крадец" бил "престъпното управление, което само преди 20 години насила изгонило стотици хиляди хора от техните къщи, управление, което убивало хвърлените в затворите и сега извърш ителите търсели начин да избягат от своята отговорност. Българските претенции имали за цел да бъдат "забравени неизпълнените ангажименти, заложени в Спогодбата за социално осигуряване, като се търсят и излагат различни поводи и причини за замразяване на правата на стотици хиляди, които са се трудели в България. Със сегашното си поведение България се прави, че не знае за чакащите да бъдат подписани документи и отклонява вниманието от тях в друга посока. Всичко това показва, че държавното ръководство на съседите не е искрено и няма добри намерения, щом като си измисля несъществуващи причини да не удовлетвори правата на стотици хиляди принудителни изселници и на всичко отгоре има намерението да предяви свои искания към Турската държава. Искрено вярваме, че правителството на България, която членува в ЕС, бързо ще осъзнае реалните факти и ще се окаже от безпочвените си твърдения и от безплодните си инициативи. Препоръчваме София да си спомни за наличието на Спогодбата за социално осигуряване, да я сложи на масата и да предостави на чакащите правата, които им се полагат по тази Спогодба. Нашето най-силно пожелание е бълтарите час по-скоро да се откажат от усилията си да заблуждават световното обществено мнение."

2

2

5

5

Известна турска интелектуалка беше осъдена във Франция заради отричане на арменския геноцид.

Известна турска интелектуалка беше осъдена във Франция заради отричане на арменския геноцид.
Кандидатката на Партията на зелените в гр. Лион за участие в местните избори през март 2008г. туркинята Сърма Оран ( 39 годишна ), която отдавна живее постоянно във Франция, беше осъдена да заплати глоба от 1500 евро заради отричането на арменския геноцид в Османска Турция. Първата нейна проява, предизвикала интереса на френската съдебна система,

Васильовден

Васильовден

Васильовден в село Мрамор

Васильовден в село Мрамор
Как в софийското село Мрамор посрещнаха Нова година ще видите в следващия материал. Жителите му пазят българските традицци и ги предават на по-младите.

Нова година в Бургас и региона

Нова година в Бургас и региона
Честита Нова година. Бъдете здрави и честити. Дано новата година е по-спокойна по-богата и по-весела за всички нас.

Нова година по света

Нова година по света
Ето как по света казаха “Добре дошла” на новата година. Международният редактор Яна Пехливанова събра красиви картини от различни столици.

Елена е първото бебе за новата година

Елена е първото бебе за новата година
Четири бебета се родиха в първите часове на новата година в бургаската многопрофилна болница. Първото бебе се казва Елена и тежи два килограма и 800 грама.

Повече бебета през 2009

Повече бебета през 2009
Увеличава се броят на бебетата в родилното отделение на многопрофилната болница в Кърджали. През 2009 те са с 200 повече от предходната година.