ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Арестуваният уж генерал Салдърай Берк ръководи мащабното армейско учение "Зима-2010".

04.03.2010

Тези дни на учебно-стрелковия армейски полигон "Акбаба" в едноименната планина до с. Джумхуриет (област Карс) се провеждат зимните маневри с бойни стрелби на Трета армия, командвана от обявения за "арестуван" армейски генерал Берк. Първите коментари имат повече политически, а не чисто военен характер заради нарушената дългогодишна традиция учението да бъде наблюдавано на определен етап от президента или от правителството. Този път управляващите са "елиминирани", без да е ясно къде е причината-дали не са "поканени" или пък са отказали демонстративно на военните и така се поставя началото на нов конфликт между институциите. Основният "играч" в учението е Девети корпус от състава на армията и днес след обяд се очаква на Командния пункт да се появят Началника на ГЩ Илкер Башбуу и командващите родовете войски и жандармерията. В учението вземат участие ескадрили на ВВС и десантни хеликоптери. В специално съобщение за медиите ГЩ обяви учението като "проверка на подготовката на армейските съединения да действат при тежка зимна обстановка в пресечена местност с използване на реални боеприпаси". Ще бъдат отработени задачи по заемане на изходни позиции, маскировка, окопаване, скрито придвижване, тилово осигуряване и др. Учението е закрито за външни наблюдатели, като на журналистите е разрешено да се разположат в "лагер" на 3 км. от границите на полигона. Местните жители са предупредени да се въздържат от пътувания и техните автомобили щателно се проверяват на временните контролни постове по меж дуселските пътища. В учението са включени поделения от щабовете в Ерзурум, Ерзинджан и Карс и според последни данни - 7 военни самолета и 14 вертолета.

2

2

5

5

Паникьосаният Абдуллах Гюл проведе последната телефонна "атака на надеждата".

Паникьосаният Абдуллах Гюл проведе последната телефонна "атака на надеждата".
Тази нощ Турция вкара в "политическата битка" срещу САЩ своя последен "резерв" и явно нещата не вървят добре за Анкара, щом като лично президентът Гюл се осмели да телефонира на Барак Обама и да поиска без никакво притеснение неговата намеса, за да бъде предотвратено гласуването на резолюцията за признаване на арменския

Новите документи

Новите документи
В Кърджали представиха новите лични документи. От 29-и март започва издаването им. Биометричните данни, които ще се събират са пръстов отпечатък, снимка и личен подпис.

Караме и днес с включени фарове

Караме и днес с включени фарове
Първи март е последния ден, в който е задължително да се шофира с включени къси светлини през светлата част на деня. От февруари 2011 задължението става целогодишно.

Посрещаме Баба Марта

Посрещаме Баба Марта

САЩ се готви да признае арменския геноцид за факт

САЩ се готви да признае арменския геноцид за факт
През следваща седмица се очаква американския конгрес да гласува за или против признаването на геноцида над арменския народ. Турция очаква с тревога предстоящото гласуване.

Фирми на ДПС източват община Девин

Фирми на ДПС източват община Девин
ДПС източва по беочлив начин община Девин. Това обяви в предаването "Паралакас" на телевизия СКАТ Живко Чепишев от сдружението за прозрачно управление.

В Константиново във вода газят, жадни ходят

В Константиново  във вода газят, жадни ходят

Нови свлачища край Аладжа манастир


Нови свлачища край Аладжа манастир