ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Турската държава тръпне в неизвестност пред очакваното идване от Европа на нова кюрдска група.

27.10.2009

Турция е толкова объркана и паникьосана, че погледите на управляващите и на военните от 24 часа насам са вперени в Брюксел в очакване дали този път "ще им се размине" или ще получат нов шок от третата поредна група "кюрдски мирни пратеници". За разлика от ефекта на групите, дошли от Северен Ирак преди седмица, сега на карта ще бъде поставен "Европейският имидж" на Анкара само 2 дни преди срещата на Европейския съвет в Брюксел. Ето защо Европейската организация на ПКК избра Брюксел за днешната пресконференция, проведена в Международния прес-център. Главни действащи лица на сензационната пресконференция бяха 15-те политически емигранти, които са определени да смутят за пореден път съня на министрите и генералите. Сред пратениците на мира от Европа има 10 жени. От името на групата основно изявление направил Исмет Кем. Той уведомил многобройните турски и чужди журналисти, че тяхното идване не е анулирано, а е отложено заради пречките, създавани от турските власти и заплахите за провокации. Говорителят категорично опровергал клеветите на послушните турски медии, че кюрдските пратеници щели да молят милост и да се възползват от великодушието на тези, които ги очакват, по силата на закона за "покаянието". Според Кем, всички в групата доброволно и съзнателно са приели своята мисия и очакват "другата страна" да прояви "мъдрост и отговорност". Стана ясно, че както при подбора на парламентьорите от планината Кандил и от кюрдския бежански лагер "Махмур" в Северен Ирак, така и в Европа се явили хиляди желащи да заминат за Турция с посланията на мира. При подбора на 15-те пратеници с предимство се ползвали тези, които имали "напълно чисто досие" и нямало да предизвикат никакви съдебно-правни последствия в тяхна вреда. В съобщенията на медиите за "тайнствената и загадъчна" група, чиято дата на тръгване най-много смущава властите, са посочени имената и фамилиите на всеки член, което показва тяхната откритост и липсата на какъвто и да било страх. За което, разбира се, голям пр инос има "Европейското трасе" и големия обществен интерес и солидарност в Брюксел. Имаме едно съмнение как ще реагират нашите органи, ако групата мине транзит през България и ако Анкара ни натисне да върнем делегатите още на границата, както се случи преди години с т.н. "влак на мира", за срам на страната ни, която единствено се подчини на заповедите на турското посолство в София и на турското МВнР в Анкара.

2

2

5

5

Кюрдска депутатка осъдена на затвор заради пропагандиране на "терористична група".

Кюрдска депутатка осъдена на затвор заради пропагандиране на "терористична група".
В Турция наистина вече не знаят какво да правят, парализирани и ужасени от всеобщото кюрдско надигане. Отправят се призиви и предупреждения да спре мирната инициатива на ПКК и на Партията на демократичното общество (ПДО), които звучат повече като молби и вопли за помощ. Точно в тази крайно напрегната обстановка се разнесе новината, че депутатката

Франция подготвя нова "динена кора" за турското членство в ЕС.

Франция подготвя нова "динена кора" за турското членство в ЕС.
Френският вестник "Фигаро" публикува обстоен анализ на причините за нарастващия натиск върху Европа, оказван от потоците нелегални имигранти, и търси вината за това тревожно явление в поведението на "преднамерено бездействие" на турските власти. Показателно е заглавието на материала - "Нелегалната емиграция, пречка за

Турска парламентарна делегация за пореден път ще ухажва Баку и ще търси прошка.

Турска парламентарна делегация за пореден път ще ухажва Баку и ще търси прошка.
Кризата в отношенията между Анкара и Баку съвсем не е преодоляна, въпреки уверенията на турския Президент Гюл, че след извънредния телефонен разговор с Илхам Алиев, всичко случило се през последните дни било забравено и "предишното братство" било възстановено. Не помогна и визитата на 22.10.2009г. в Баку на "хитрата лисица"

Електрически стълбове монтирани на пътно платно

Електрически стълбове монтирани на пътно платно
Електрически стълбове стърчат по средата на уличните платна пречат на движението в село Груево до Момчилград. От И-Ви-Ен обещават да разрешат проблема, но не се ангажираха със срокове.

Баровски квартал без канализация

Баровски квартал без канализация
Луксозен квартал в Приморско е на септични ями. Пета година жители на “Узунджата” чакат асфалтирани улици и тротоари. Те дори събират собствени средства за да се справят с проблемите.

Етичен кодекс

Етичен кодекс
За първи път Община Бургас има етичен кодекс благодарение на юриста и общински съветник Делян Иванов. Кодескът има за цел да повиши доверието на хората в органите на местно самоуправление.

Детска градина посрещна 60-годишен юбилей

Детска градина посрещна 60-годишен юбилей
С водосвет откриха отново детска градина “Звездица” в Бургас. Тя посрещна 60 годишния си рожден ден с напълно обновена сграда.

Местна структура ще се бори със СПИН

Местна структура ще се бори със СПИН
20 организации в Бургас се обедниха в борбата срещу СПИН. Всяка от тях ще даде своя принос за профилактика и информираност на младите хора.