ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Посланикът на САЩ развали настроението на Ердоган и Давутоглу преди визитата в САЩ.

02.12.2009

Досега на всички американски опити за "проверка на нагласите" относно Афганистан турските власти се измъкваха с оправданията, че те са дали достатъчно принос и доказателства за "евроатлантическа солидарност в борбата със световния тероризъм". Конкретно в Афганистан силните козове на Анкара залагаха на гражданското присъствие, на участие във възстановяването на някои обекти (срещу което държавата и отделни турски фирми получиха добри пари), поемане на ротационен принцип на отделни военни командвания, хуманитарна помощ, вкл. медицинска и на обучението на афганските сили за сигурност. Първите признаци за натиска на САЩ върху Турция за "по-активен принос" във войната с талибаните се появиха още при "знаковото посещение на Барак Обама" в Истанбул на 6 и 7 април т.г., за което своевременно съобщихме, въпреки "опроверженията" от турска страна. Днес обаче се случи това, което се очакваше и трябваше да стане. Американският посланик в Анкара Джеймс Джефри, явно по указание на Вашингтон, "натисна копчето" и официално поиска от правителството "да потвърди очакванията на САЩ" за ангажирането на Анкара с бойни части в Афганистан. Това "пожелание" било в унисон с обявената от Обама вчера "нова стратегия" за приключване на борбата с победа, но с подкрепата на всички съюзници от НАТО. Джефри добавил, че този въпрос ще бъде широко дискутиран с премиера Ердоган при неговото посещение в САЩ, което започва на 7 декември. Ние продължаваме мисълта на Посланика с прогнозата, че Турция ще бъде притисната и принудена да "изтъргува" офертата на възможно най-високата цена. В замяна на "очакваното обещ ание" Ердоган и компания ще поискат намесата на Обама срещу гласуването на резолюцията за арменския геноцид в Конгреса, повече "разбиране и прагматичност" спрямо новата турска ориентация в Близкия изток и конкретно "туширане" на американските критики спрямо Анкара заради конфликта с Израел и повече "съдействие" от Вашингтон за ускоряване на преговорния процес с Брюксел. Като аргумент при отстояване на възможното най-ниско ниво на участие в количествено отношение тур ската делегация вероятно ще се позове на мнението на ГЩ и на неговите разчети, което пряко ще бъде намек за САЩ, че досега "стратегическият съюзник" не е направил нищо в отговор на предложенията на Анкара за "обща борба срещу терористите от ПКК". И едно напомняне на приказката за мечката и за съседа с въпроса: А какви са вашите "аргументи за и против" ново българско ангажиране на театъра на военните действия в Ислямската държава, защото няма как да бъдем "забравени" и да не ни попитат от Вашингтон какъв ще бъде нашия принос като "обичан, доказан и предсказуем" партньор и съюзник на САЩ.

2

2

5

5

Консулът Явузджан е съчетание на "дипломат от кариерата" и курбан-касапин с афганска закалка.

Консулът Явузджан е съчетание на "дипломат от кариерата" и курбан-касапин с афганска закалка.
На 24.11.2009г. в Културния дом на Кърджали беше тържествено открита фотоизложбата "Пейзажи и образи от Турция". Тя включва 17 фотоса на художествения фотограф Кутлу Гювенч, които един м есец по-рано бяха показани в тематичната експозиция "Социалните теми в обектива на апарата" по време на Пловдивския фективал. Изложбата в

Отново безплодна среща в Атина по въпроса за Нагорни Карабах.

Отново безплодна среща в Атина по въпроса за Нагорни Карабах.
В рамките на провеждащата се в Атина среща на Съвета на министрите на държавите от ОССЕ,беше направен поредния опит за напредък в тежките разговори за статута на Нагорни Карабах. След безрезултатната среща в Мюнхен ( наша информация от 27.11.2009г.), на масата на преговорите от ново седнаха познатите ни представители на "Минската група"

Коркорбашията на изселниците в Бурса проф. Балкан ругае правителството на Борисов

Коркорбашията на изселниците в Бурса проф. Балкан ругае правителството на Борисов
По случай празника "Курбан" довереното лице на турската държава проф. Емин Балкан - председател на Дружеството за култура и солидарност на Балканските изселници (Бал-Гьоч) организира колективно честване в офиса на Дружеството в Бурса. Интериорът на този щаб за сбирки и тайни догово рки с емисарите на ДПС за обща политика по турцизирането

Катастрофа

Катастрофа
33 годишен мъж пострада при катастрофа, след като се блъсна в метален стълб на околовръстния път. Мястото вече е известно като участъка на смъртта заради многото произшествия, които стават там.

Политическа чистка - уволниха шефа на ВиК Кърджали

Политическа чистка - уволниха шефа на ВиК Кърджали
Политическа чистка в Кърджали. Новата власт се обедени с БСП и освободи управителя на ВиК в града. Новият управител Славчо Славчев е от ГЕРБ.

Три седмици авария новоднява мазета

Три седмици авария новоднява мазета
Три седмици мазета стоят пълни с минерална вода на улица "Цариброд" във Варна, въпреки че аварията е стара. Помещенията се ползват за складове и стоката в тях трябва да се извърли.

Временно спряха застрояването на защитената местност Аркутино

Временно спряха застрояването на защитената местност Аркутино
Строителството в защитената местност Аркутино е спряно временно. Общинският съвет в Приморско върна докладна касаеща изграждане на вилно селище върху пясъчните дюни.

Интернет измама


Интернет измама